151. Staffan Eklöf (Svar på replik)

Information

Type
Svar på replik
Talenummer
151
Talerrolle
Nordisk Frihed
Status
Waiting for transcription
Dato

Vi ska absolut sondera samtliga möjligheter vi har till nedrustning och avspänning. Det är en väldigt viktig fråga. Jag tror dock inte att ett undertecknande av FN:s avtal om förbud mot atomvapen leder till en nedrustning hos de länder som skulle behöva nedrusta.

Men låt oss för en stund anta att vi har fel och att alla världens länder verkligen undertecknar avtalet, även de farliga staterna. Jag anser att det är osannolikt, men låt oss anta det. Låt oss för en stund anta att alla stater till och med följer avtalet till punkt och pricka. Jag anser att det är osannolikt, men låt oss anta det. Det skulle i det läget givetvis vara möjligt att utveckla kärnvapen igen. Kunnandet skulle finnas, och allt annat som behövs skulle finnas. Då skulle vi få en värld där den stat som först utvecklar kärnvapen får ett oerhört starkt övertag. Det vore en farligare värld än någonsin, tror jag.

Vi får nog inse att kärnvapen tyvärr har kommit för att stanna. De kommer inte att avvecklas helt. Vi måste få avspänning på annat sätt. Min uppfattning är att det kan bli en viss nedrustning, men jag tror inte att vi blir av med dem helt och hållet - tyvärr.