219. Kathrine Kleveland (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
219
Talerrolle
Midtergruppen
Status
Waiting for transcription
Dato

Sesjonen startet i går med vakker korsang. Den sterke kulturelle tilhørigheten var det som bandt oss sammen fra start, sa statsminister Støre i går. I år er Nordisk råd 70 år, og det bekymrer Mittengruppen sterkt at det er utvalget for kunnskap og kultur som har fått det største kuttet, på 20 pst., for at Norden skal bli verdens mest integrerte og bærekraftige region.

Kultur både handler om og bidrar til en integrert og bærekraftig framtid. Vinner av Nordisk råds musikkpris i går, Karin Rehnqvist, sitt verk «Silent Earth» handler om bærekraft. Takket være det årlige debutantseminaret på Biskops Arnö ble en av årets nominerte bøker til barne- og ungdomslitteraturprisen til. Det hørte vi i går.

Etter mange møter, diskusjoner og nå et kompromissforslag er budsjettet også i år kompensert noe. Mittengruppen har flere ganger spurt om et bedre beslutningsgrunnlag og konsekvensanalyser av det nordiske samarbeidets totale finansiering. Mitt spørsmål til samarbeidsministerne er fremdeles: Hvorfor gjennomføres disse kuttene uten en konsekvensutredning?

Mittengruppen har flere ganger ment at de truede institusjonene som er foreslått nedlagt, må reddes. For eksempel er Orkester Norden 30 år neste år. Orkester Norden handler om ungdom, kultur, utveksling og arbeidsmobilitet. Et samlet kunnskaps- og kulturutvalg har vist en spesiell bekymring for Orkester Norden og formidlet det til kulturministrene fra Finland og Norge tidligere i dag. Takk.