269. Kjell-Arne Ottosson (Replik)

Information

Type
Replik
Talenummer
269
Talerrolle
Midtergruppen
Status
Waiting for transcription
Dato

President! Jag måste börja med att säga att jag apropå språkförståelse är imponerad av min gode kollega i Mittengruppen Mikko Kinnunen, som i dag har hållit sitt jungfruanförande i den här talarstolen på svenska. Vanligtvis är det finska. Och det var inte bara ett anförande utan två.

Kära vänner! I det civila är jag lärare. Jag hade varit det i 19 år när jag kom in i riksdagen 2018. De 10 första åren var jag lärare på en svensk skola. De sista 9 åren innan jag kom in i riksdagen var jag lärare på en norsk skola. Jag har sett skillnaden mellan norska och svenska läroplaner vad gäller våra nordiska språk. Och när jag jobbade i Sverige var den svenska läroplanen inte lika tydlig i sina mål vad gäller kunskapen om nordiska språk som jag har sett att den är nu. Det går alltså framåt, men det går för sakta framåt.

Som jag nämnde när vi hade sessionen i Köpenhamn i fjol: När jag var liten var det så att vi som bodde på svensk sida såg på norska barnprogram, för de var så ofantligt mycket bättre. Men mina vänner som bodde på norsk sida såg på svenska barnprogram, för de var så ofantligt mycket bättre. Vem som egentligen var bäst vet jag inte, men oavsett det följde vi varandras barnprogram, och på så vis lärde vi oss våra grannländers språk. Tyvärr har vi bekymmer med detta i dag, bland annat på grund av den geoblockering som vi försöker att förfölja från Nordiska rådet utan att lyckas.

Det här betänkandet har många bra förslag. Det är väldigt många punkter som vi från Mittengruppen tycker ska lyftas fram. Den rekommendation som vi nu hoppas går vidare är väldigt positiv. Men – och det är ett men – ska det här bli verklighet kostar det också pengar. Det blir budgetpåverkande.

Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030. Både hållbarheten och integreringen behövs. När vi tar emot flyktingar från andra länder är språket jätteviktigt för integrationen, och det är precis detsamma i det nordiska samarbetet när vi ska lyckas med integrationen i Norden. Därför är det här ett jätteviktigt förslag som vi hoppas att alla regeringar tar vidare. Mittengruppen stöder det helhjärtat. Tack, herr president, för att jag fick en halv minuts extra talartid!