290. Jan Erik Messmann (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
290
Talerrolle
Nordisk Friheds talsperson
Dato

Takk herr president, takk kjære kolleger! Visste dere at pilotutdannelsen i Norden er den eneste utdannelsen som ikke blir betalt. Du må selv betale for å bli pilot. Du kan altså bli pilot uten at du må gjennom et system for å finne ut om du er egnet til dette. Du må bestå en legeprøve, og du må bestå eksamener og oppgaver, men kan du det, kan du bli pilot.

Er det da en sikker pilot vi har ute i cockpiten? Det kan vi ikke garantere. Ville dere la dere operere av en lege som hadde tatt en utdannelse som ikke krevde noe ved adgang eller noe som helst? Nei. Man skal opp til eksamen overalt, men hvorfor skal piloter betale sin egen utdannelse?

Det er slik at i Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland koster det ca. mellom 700 000 og 800 000 å bli pilot. Det er altså nesten kun rike menneskers barn som kan bli pilot, eller noen som har arvet penger, og det er ikke bra. Det er ikke bra at man heller ikke har noen psykologisk test av dem som skal være piloter. Vi burde gå inn og sammenligne og lage et system som er likt for alle, for vi har faktisk bruk for flere hundre piloter, da det blir flere og flere selskaper, og billige selskaper, hvor folk kan reise på ferietur uten at det koster forferdelig mange penger.

Men dette er veldig vanskelig, for du skal betale selv. Når du har dine flytimer - det kreves f.eks. et antall flytimer for å få en jobb i et selskap - skal du videre og få en jet-konvertering, at du altså kan fly en Boeing 737 eller lignende. Da er det ikke slik at du kan få hjelp til det. Nei, selskapene sier at de har bruk for tre stykker, og: Hvem har råd til å betale 150 000 for en omskolering til Boeing 737? Det låner de unge jentene og guttene i banken. Her forleden dag var det to som tok denne sjansen for å få muligheten til å fly, i et firma som het Primera Air. De betalte inn 150 000 kroner. Dagen etter krakket firmaet, og så tapte de de pengene. Tenk, nå skal de betale avdrag på 150 000 kroner uten at de har fått noen jobb. Er det riktig - er det riktig? I Sverige er det noen som får sjansen til å få en slik jobb, da betaler den svenske staten lite grann, så vidt jeg vet. På Grønland betaler det grønlandske systemet halvparten av utdannelsen, for å få grønlandske piloter til å jobbe for seg. Vi burde få et system hvor dette blir endret, så man i alle fall kan få et statsgarantert lån.