58. Veronica Thörnroos (Svar på replik)

Information

Speech type
Svar på replik
Speech number
58
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Herr president! Jag ska inte uttala mig så mycket om vindkraftssatsningarna i närheten av Danmark, men jag vill, kära vänner, passa på att säga att vi från åländsk sida just nu har planer på en vindkraftspark med 500 vindkraftverk, vilket är motsvarande kraften hos tre kärnkraftverk. Detta är naturligtvis ingenting som ålänningarna själva driver.

Landskapsregeringen, som jag leder, arbetar nu med att tillsammans med lagtinget ställa havsmark, alltså havsvattenområden som landskapet äger, till förfogande. Det är för tillfället ett stort danskt bolag som arbetar hos oss med förberedande undersökningar och också ett finskt bolag. Vi ligger strategiskt väl till även här, speciellt när det gäller export av energi till Stockholm och Mälarområdet, men också när det gäller att koppla upp oss mot den finska sidan.

Vi tror på Åland att vindkraften verkligen är en framtidssatsning, inte bara för oss utan för hela Norden. Sedan jobbar vi också då med funderingar på smartaste sättet att lagra energin. Det är ju inte alltid jämn tillgång om man säger så, men det finns otroliga möjligheter, och vi tar gärna del av det arbete som ni andra gör här också.