91. Per-Arne Håkansson (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
91
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Herr president! Nordiskt samarbete i globalt perspektiv är temat för året session. I en svår tid med pågående brutalt krig i Ukraina, i vårt europeiska närområde, med en accelererande klimatkris och på sina håll sviktande tilltro till demokrati och mänskliga rättigheter har vi en uppgift att uthålligt och oförtrutet arbeta för dessa frågor framåt.

Nordens profil är engagemang för internationellt fredsarbete och för diplomati. Vi vet att om bara några veckor delas Nobels fredspris ut i Oslo som en signifikativ händelse för att lyfta detta engagemang. Arbetet för nedrustning och mot kärnvapen har varit en stark profilfråga i det nordiska samarbetet. Det är också viktigt, som jag ser det, att vi lyfter fram dessa frågor i de internationella samarbeten och organisationer vi ingår i.

Det finns all anledning för Nordiska rådet att utifrån den situation som nu råder ta ytterligare avstamp för att skapa en framtidstro för en utveckling där vi tar internationellt engagemang och diplomati som en väg framåt för vårt fortsatta arbete. Det är av stor vikt att Norden har gemensamma linjer och fortsatt med kraft agerar, för diplomati och demokratiskt arbete är vägen framåt.