Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Ruotsi.

Tour de Klimat: Oslo–Stockholm i december

21.11.19 | Uutinen
Proffsyklist og klimaforkjemper Jonas Orset (28) legger nok en gang ut på landeveien i forbindelse med FNs klimaforhandlinger.

Proffsyklist og klimaforkjemper Jonas Orset (28) legger nok en gang ut på landeveien i forbindelse med FNs klimaforhandlinger.

Valokuvaaja
Joakim Birkeland

Proffscyklisten och klimatkämpen Jonas Orset (28) ger sig återigen ut på landsvägarna i samband med FN:s klimatförhandlingar.

I fjol cyklade han från Oslo till klimatförhandlingarna i Katowice – 140 mil i kyla och snöyra. I december tar miljöcyklisten Jonas Orset och hans Green Cycling Norway återigen på sig vinterhandskarna för att tillsammans med sina gröna cykelkumpaner cykla från Oslo till Stockholm för att hylla cykeln som klimatets vän under Nordic Climate Action Weeks.

Årets Tour de Klimat startar i Oslo den 5 december. Proffscyklisten och klimatkämpen Jonas Orset är tillsammans med Thomas Rem grundare av Green Cycling Norway.

Inspiratörer

Föreningen vill inspirera barn och vuxna till ökat cyklande. Nu ska de tillsammans med fyra andra cyklister från hela Norden cykla till Stockholm för att delta i det nordiska samarbetets Nordic Climate Action Weeks den 7 december. 

Konferensen är en virtuell bakdörr till FN:s klimatförhandlingar i Madrid den 2–13 december. Det nordiska samarbetet bjuder in klimatengagerade nordbor till Stockholm för en inblick i vad som händer i årets klimatförhandlingar och vad det nordiska samarbetet gör för att uppnå målet att bli världens mest hållbara region. Det råder ingen tvekan om att cykeln blir viktigare framöver.    – Att låta bilen stå och ta cykeln är något av det mest hållbara man kan göra. Det är bra för miljön och för hälsan, säger Nordiska ministerrådets kommunikationschef Mary Gestrin.

Imponerande

Målet med Tour de Klimat är att öka fokus på klimatet och på cykelns överlägsna egenskaper som en av hållbarhetens viktiga vapendragare. 

– När vi träffade Jonas efter att han hade cyklat från Oslo till Katowice i fjol blev vi djupt imponerade. Att han och Green Cycling Norway tar turen till vårt arrangemang i Stockholm tycker vi förtjänar en hyllning. Vi förväntar oss naturligtvis inte att det här blir det nya sättet att resa mellan de nordiska huvudstäderna, men vi tror att sådana här initiativ som sätter fokus på cykling och klimat, och förebilder som Jonas och Green Cycling Norway, kan inspirera många att cykla mer, säger Gestrin. 

Dokumentärfilm

Hela resan ska dokumenteras av ett filmteam, och Green Cycling Norway kommer att inkludera fler människor och ta upp frågor och lösningar som rör klimat och hållbar utveckling på vägen.    – Vi hoppas att så många som möjligt kan komma när Tour de Klimat går i mål vid Norrsken House i Stockholm på kvällen lördagen den 7 december, säger Gestrin. 

Följ årets Tour de Klimat på Jonas Orsets

Ota yhteyttä