Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska öar satsar på entreprenörskap

14.11.16 | Nyhet
Unga entreprenorer
Att satsa på entreprenörskap i utbildningen kan vara en viktig investering för öar med glesbygdsproblematik. Det visar en kartläggning av sju Nordiska öar, inom ramen för projektet Nordic Entrepreneurship Islands. Öarna är sinsemellan mycket olika, men har alla en outnyttjad potential av unga entreprenörer, visar utvärderingen.

I november 2015 gick startskottet för Nordic Entrepreneurship Islands , ett ettårigt pilotprojekt med målet att utforska och kartlägga entreprenörskapsundervisning i skolor och eftergymnasial utbildning på sju utvalda nordiska öar.

Det långsiktiga målet är levande ö-samhällen med spirande näringsliv – även där utvecklingen  är den motsatta.

Uppmuntrande stipendium

Ett första steg kan vara en investering i utbyggd entreprenörskapsutbildning i skolorna. Och nästa steg, ett uppmuntrande stipendium till påhittiga ungdomar som kanske väljer att testa sin idé i hembyn i stället för att flytta.

De öar som ingått i projektet är danska Bornholm, norska Andøya, svenska Gotland, finska Pargas samt Island, Grönland, Färöarna och Åland.

Under det gångna året har projektet finansierat sju stipendier till unga idékläckare, en från varje ö. Exempelvis har det isländska initiativet Rentmate  - som ska underlätta för studeranden att hitta bostad i Reykjavik – fått 25 000 danska kronor för att utveckla sin idé vidare.

Poängbank för frivilligarbete

På Andøya har en grupp gymnasieelever fått stipendium för initiativet Get’em points som går ut på att skapa en poängbank som frivilligarbetare kan använda för att delta i kulturfestivaler.

Ett av det nordiska ö-projektets resultat är det klara sambandet mellan en överordnad strategi för entreprenörskap i utbildningarna – och det faktiska antalet elever som får entreprenörskapsundervisning på de undersökta öarna.

Omfattningen av entreprenörskapsundervisning på öarna avspeglas också i hur många ungdomar som sökt det utlysta stipendiet, enligt Christian Vintergaard, direktör för danska Fonden för entreprenørskab, som samordnat projekten på öarna.

- Det finns en tydlig skillnad på om man har en strategi eller inte. Inte alla undersökta öar har egna strategier, men är kanske en del av ett land som har en nationell strategi. På Bornholm ingår entreprenörskap i många skolors undervisning, eftersom Danmark har en övergripande strategi. Island är också ett bra exempel, med många unga entreprenörer, men de har ännu ingen strategi, säger Christian Vintergaard.

Kunskaper för arbetslivet

På ön Andøya arbetar sex ungdomar från Andøya videregående skole med att förverkliga företagsidén Get’em points. Den bärande idén är att även ungdomar som inte har råd, ska kunna delta i kulturevenemang som festivaler.

­- Vi ser mycket fram emot ett år då vi ska driva ett ungdomsföretag. Vi börjar med att undersöka intresset på vår lilla ö Andøya, men hoppas att vår tjänst  kanbli användbar i hela Norge, säger Sandra Strøm, ekonomiansvarig i ungdomsföretaget.

Hon går tredje året på Andøya videregående skole som har entreprenörskap som tillval i årskurs två och tre. 

- Det är angeläget ämne, det är intressant, utmanande och man får viktiga kunskaper som man kan ta med sig ut i arbetslivet, säger Sandra Strøm.  

Den 16 november har projektet en avslutande konferens i Köpenhamn, och slutrapporten kommer att innehålla en samlad ekonomisk prognos för varje ö, när det gäller entreprenörskap i utbildningen.

- Vi kommer att uppskatta hur stora investeringar vi anser behövs i entreprenörskapsutbildning och stipendier, för att den ska kunna utnyttja sin potential av unga igångsättare, säger  Christian Vintergaard.