Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska startups lyfter på Slush

01.12.16 | Nyhet
Slush 2016
Photographer
Matts Lindqvist
En bra grundläggande utbildning och teknologidrivna samhällen. Det är ett par saker som minister Anne Berner lyfter fram som orsak till att Norden lyckats så bra med startup-företag. Ett bevis på Nordens starka ställning är jätteevenemanget Slush i Helsingfors.

Uppemot 20 000 människor deltog i årets Slush, vilket gör det till ett av världens största evenemang för startup-företag. Det nordiska inslaget var starkt, bland annat med egna programpunkter som Nordic Showcase och flera kända nordiska startup-föredragshållare.

Med var också företrädare för The Rising North, som är ett projekt under Nordiska ministerrådet och som sattes igång av Finland, ordförandeland i ministerrådet i år.

- Tanken är att vi ska hjälpa till i att göra den nordiska startup-scenen mer internationell och samtidigt stärka det nordiska varumärket utanför Norden, säger projektledaren Peik Hämekoski.

Projektet ger i huvudsak stöd till nordiska nätverk och plattformar kring företagen och inte i första hand direkt till startup-företag. Projektet löper till slutet av 2018 och har en budget på 1,5 miljoner euro.

Tanken är att vi ska hjälpa till i att göra den nordiska start up-scenen mer internationell och samtidigt stärka det nordiska varumärket utanför Norden.

Främjar nordiskt samarbete

Finlands minister för Nordiskt samarbete, Anne Berner, säger att man via projektet The Rising North bland annat vill främja samarbete mellan startup-företagen i Norden.

- Vi vill med projektet försäkra oss om att det finns någonting som förenar de nordiska företagen och även de nordiska startup-nätverken, säger Anne Berner.

Finland har under sitt ordförandeskapstår i Nordiska ministerrådet starkt lyft fram digitalisering och företagande och Slush var därmed en naturlig del av ordförandeskapets program.

Norden starkt inom start up

Att det nordiska länderna är så starka på startup-företag beror enligt Anne Berner bland annat på vår utbildning och teknologikunnande.

- Vi har en grundläggande bra utbildning. Sedan har vi haft mycket teknologidrivna samhällen och vår tillväxt har varit beroende av teknologikunnande. Vi har också haft behov av att nå framgångar efter motgångar. Det här har den unga generationen tagit i, de har velat förändra världen och det har varit skönt att se, säger Berner.

Kungligt besök

På årets Slush deltog en lång rad kända företagsledare och investerare som spred inspiration till nya unga startup-företagare.

Dessutom fick Slush även kungligt besök. Kronprins Haakon av Norge öppnade Nordic Showcase med en hyllning till de många framgångsrika nordiska start up-företagarna.

Vid en presskonferens fick kronprinsen en fråga om varför just Norden lyckas så bra med startup-verksamhet, så bra att man i södra Europa beundrande talar om den ”nordiska modellen”. Vad är den nordiska modellen, löd frågan.

- Jag tror inte det finns ett enkelt och enda svar på den frågan. Men helt tydligt gör samarbetet mellan länderna det lättare att bygga på erfarenheter från Sverige, från Finland, från Norge och från Danmark, svarade kronprins Haakon och nämnde Slush som ett konkret exempel på en lyckad arena för nätverkande och samspel.

Norsk seger i datainnovation

Ett annat nordiskt inslag vid Slush var Hack4Norden, en tävling i datadriven innovation i regi av Nordic Innovation, som är en del av Nordiska ministerrådet. Åtta lag från Norden, utvalda i nationella ”Hackathons” gjorde upp om segern. Norska Hidden, en spelapp med nordisk historia och folkloristik som tema, vann första pris och 125 000 norska kronor.

Det nordiska startupnätverket är samlat under hashtaggen #NordicMade, som har lanserats i samarbete med Nordic Innovation.

Slush pågick mellan den 30 november och 1 december.

Webb-tv