Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Jar City (Mýrin)

Ingvar E. Sigurdsson
Jar City er den fjerde filmen til den veletablerte skuespilleren, filmskaperen og produsenten Baltasar Kormákur, og den andre han bearbeider etter en roman. Kriminalromanen Mýrin er skrevet av Arnaldur Indriðason, en av Islands mest populære forfattere i dag.

Filmen forteller historien om en eldre mann som blir funnet myrdet i kjellerleiligheten sin. Da han blir satt på saken oppdager kriminalinspektør Erlendur at offeret for mange år siden var anklaget, men ikke dømt, for bestialske forbrytelser.

Han følger et spor av gåtefulle tekniske beviser og oppdager hemmeligheter som er mye større enn mordet på en gammel mann, med spor som strekker seg inn i den genetiske arvemassen til hele befolkningen.

"Mýrin var den første kriminalromanen jeg trodde på, og den hadde troverdige premisser for Island", sier Kormákur.

"Filmatiseringen var vanskeligere enn min forrige bearbeiding av en roman, 101 Reykjavik, på grunn av sjangeren. Jeg ville beholde spenningen, men samtidig foreta en snuoperasjon med krimien så den ikke ble så forutsigelig. Så fant jeg en måte å takle manuset på ved å skrive historien i to lag: det er historien om morderen og samtidig forklaringen på hvorfor han er blitt morder. Hovedpersonen er ikke bare en gal morder. Han er blitt morder fordi noe veldig traumatisk har hendt ham. Man kommer til å ha sympati for ham som individ, og på et vis forstå ham."

Filmen ble sluppet på Island i oktober i fjor og ble en umiddelbar storsuksess. Den slo alle rekorder for en islandsk spillefilm og solgte mer enn 80 000 billetter.

"Islandske krimier er ikke så vanlige her i landet, så det var viktig for meg å takle denne sjangeren slik at publikum ble begeistret for den. Jeg tror at filmen fikk så stor oppmerksomhet fordi den går videre enn romanen.

Som i Mystic River går den ut over sjangeren og nå ser det ut til at den har startet en ny trend. Suksessen på Island kom også av at filmen var veldig islandsk. Musikken er for eksempel gamle folkeviser som gir islendingene gåsehud fordi den minner dem om barndommen. Jeg viser også bortglemte steder på Island.

I dag er landet vårt rikt, men det er fremdeles tyve prosent av landet som ikke er forandret eller har nytt godt av det økonomiske oppsvinget. Jeg ville vise frem denne andre siden av Island.  

Det er viktig for meg å ha kontakt til kinopublikummet, men jeg prøvde også å lage Jar City som en slags hjemmekinofilm, for da blir den spredt mye bredere".

Og filmens internasjonale karriere er det virkelig fart på nå. På den siste Karlovy Vary International Film Festival i juli vant filmen prisen Crystal Globe som beste film, og fikk Don Quixote-prisen fra filmselskapenes internasjonale forbund.

Filmen ble nylig vist på festivalen i Toronto under Contempary World Cinema Section samt på Telluride filmfestival i USA.

Filmskaper/manusforfatter/produsent Baltasar Kormákur

Baltasar Kormákur (f. 1966) er kjent av alle på Island. Han er utdannet på Islands Teaterskole, og i løpet av 15 år er han blitt en stor stjerne og en lederfigur for den nye generasjonen av skuespillere.

Han har arbeidet hjemme og i utlandet med filmskapere som Fridrik Thór Fridriksson (Universets engler) og Hal Hartley (No Such Things).  Som teaterregissør har han satt opp mer enn et dusin stykker fra det klassiske repertoaret, som Hair og Rocky Horror Picture Show.

Kormákur debuterte som filmskaper og manusforfatter i år 2000 med 101 Reykjavik, som hadde spanske Victoria Abril i hovedrollen.

Filmen ble en internasjonal suksess og fikk prisen Discovery of the Year i Toronto samme år.  Han fortsatte med å regissere Havet i 2002 og ble lokket til Hollywood tre år senere, hvor han regisserte A Little Trip to Heaven med Forest Whitaker.

Tilbake på hjemlige trakter ga Kormákur Island landets største nasjonale kinosuksess med Jar City i 2006. Filmen fikk priser både som beste film og beste regissør under Edda-utdelingen i 2006.

Sammen med Lilja Pálmadóttir etablerte Kormákur sitt eget produksjonsselskap Blueeyes Production i 2000.

Produsent Agnes Johansen

Agnes Johansen var tidligere tv-vert på barneprogrammer og ble senere sjef for barneprogramavdelingen i den private tv-kanalen Channel 2.

Her arbeidet hun fra 1991 til 1996. Hun arbeidet deretter to år som frilanser med ulike prosjekter i Polen og i Storbritannia, og hun ble så produksjonssjef for Saga Film på Island.

Agnes Johansen representerte Island på Eurimages, Europarådets fond for samproduksjon, distribusjon og visning av europeisk film.

Hun var med i utviklingen og markedsføringen av ulike prosjekter, som Magnus Schevings tv-progran for barn, Lazytown.

Agnes Johansen møtte Baltasar Kormákur i 2001 og jobbet som (line) produsent på filmen Havet. Hun gikk med i Blueeyes Production i 2002.

Hennes produksjoner og samproduksjoner for Blueeyes omfatter Sólveig Anspachs Stormy Weather (2003), - en samproduksjon med Frankrike (Ex-Nihilo) og Belgia (Les films du fleuve), Silja Hauksdóttirs Dis (2004), Kormákurs A Little Trip to Heaven (2005) og nå Jar City. Johansen ble Islands "Producer on the Move" i 2004.

Regissør/manusforfatter

Baltasar Kormákur

Medvirkende

Ingvar E. Sigurdsson, Agusta Eva Erlendsdóttir, Björn Hlynur Haraldsson, Atli Rafn Sigurdarson

Produsenter

Agnes Johansen, Lilja Pálmadóttir and Baltasar Kormákur (Blueeyes Productions)

Lokal distribusjon

Sena Film

Internasjonalt salg

Trust Film Sales

Jar City (Mýrin)