Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordens roll i Ukrainakrisen till debatt i Nordiska rådet

31.03.14 | Nyhed
De nordiska flaggorna
Fotograf
Johannes Jansson/norden.org
Det aktuella läget i Ukraina, det nordiska samarbetet med Ryssland och utmaningarna för Ukrainas demokratisering väntas bli element i den debatt som inleder Nordiska rådets temasession i Akureyri, Island, den 8 april. Temasessionen i övrigt fokuserar på en hållbar utvinning av naturens resurser.

Nordiska rådets svenska president Karin Åström (S) och vice president Hans Wallmark (M) reste nyligen runt till huvudstäderna i Polen och Baltikum för att tillsammans med respektive lands parlamentariker diskutera situationen i Ukraina.

- Intrycken från resan visar på att vi inte bara ska fokusera på Rysslands agerande. Det sätts stort värde på samarbetet i Östersjöregionen och tillsammans har vi en roll i att fokusera på och stöda demokratiseringsprocessen i Ukraina, säger Åström och Wallmark.

Temadebatt om hållbar gruvnäring och fiske

Aktualitetsdebatten på Nordiska rådets temasession följs av den egentliga temadebatten om en hållbar utvinning av naturens resurser. De största debattämnena på dagordningen väntas bli förslaget om hållbara kriterier för gruvnäringen i Norden och följderna av det senaste internationella avtalet kring makrillfisket i Nordatlanten.

Ackrediteringen för journalister till Nordiska rådets temasession är öppen fram till den 2 april. Närmare information finns på sidan norden.org/temasession2014, där temasessionen också direktsänds med start den 8 april kl. 13 (isländsk tid).