Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk.

Det bästa av Norden på COP23 i direktsändning

04.11.17 | Nyhed
 Launch of Nordic Solutions to Global Challenges - Gunhild A Stordalen
Fotograf
Silje Katrine Robinson/norden.org
Diskussionen om nordiska klimatlösningar vid FN:s klimattoppmöte COP23 begränsar sig inte till den nordiska paviljongen i Bonn. Nordiska ministerrådet direktsänder samtalen med de vassaste profilerna och publiken har möjlighet att ställa frågor när ministrar, chefsförhandlare och parlamentariker möter aktivister, forskare och experter i samtal om nordiska lösningar på de globala klimatutmaningarna.

EAT Foundations grundare Gunhild Stordalen, det internationella energiorganet IEA:s vd Fatih Birol och Europeiska kommissionens tidigare direktör för bioteknik, jordbruk och livsmedelsforskning Christian Patermann är några av de kända profiler som figurerar i den nordiska paviljongens program vid COP23 den 6–17 november. Närvarande är också de nordiska miljöministrarna.

– Norden har mycket att bidra med under klimatkonferensen. Det är viktigt att få på plats mekanismerna för hur ambitionsnivån i klimatarbetet ska ökas. Vi har också många nordiska klimatlösningar att visa fram och därför bjuder vi in till samtal i den nordiska paviljongen, säger Norges miljöminister Vidar Helgesen, ordförande i Nordiska ministerrådet för miljö och klimat.

Två veckor av nordiska klimatlösningar

Första veckan i paviljongen har ett starkt fokus på hållbar konsumtion och produktion, med en egen temadag för detta 7.11 samt en nordisk bioekonomidag 8.11 och en nordisk matdag 9.11. Hållbara städer och regioner står i fokus mot slutet av veckan med en Arktisdag 10.11 och en nordisk dag för hållbar utveckling i städer och på landsbygden 11.11 med medverkan av bl.a. Oslos och Stockholms borgmästare.

Högnivåveckan inleds med nordiska finansdagar 13-14.11 då finansieringsmekanismer och omallokering av stödmedel från fossila till förnybara bränslen står i fokus. Under den nordiska energidagen 15.11 lanserar IEA en rapport med många nordiska lösningar på hur den tunga industrin kan minska sin klimatpåverkan. Den 16.11 debatterar parlamentariker och Sveriges klimatminister Izabella Lövin smart klimatlagstiftning i den nordiska paviljongen.

Delta i klimatdebatten

Ett inofficiellt morgonsnack med en nordisk eller internationell profil inleder varje dag i den nordiska paviljongen, medan en sammanfattande eftermiddagsbriefing knyter ihop huvudpoängerna från temadagen och drar paralleller till de pågående klimatförhandlingarna.

Alla samtal, samt ett urval andra evenemang under COP23, direktsänds i Facebookevenemanget Nordic Climate Solutions at COP23, med möjlighet för tittarna att ställa frågor i kommentarfältet. Inspelningarna sparas och kan även ses i efterhand.