Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

1992 Fríða Á. Sigurðardóttir, Island: Meðan nóttin líður

1992 Fríða Á. Sigurðardóttir, Island: Meðan nóttin líður
Jóhann Páll Valdimarsson

Om författaren

Fríða Áslaug Sigurðardóttir föddes i Hesteyri i Sléttuhreppur. Hon tog 1979 en universitetsexamen i isländska och litteratur. Dessförinnan hade hon arbetat som bibliotekarie och lärare. Hon debuterade som författare 1980 med en novellsamling, och publicerade sedan under åren ett antal romaner och novellsamlingar. Hon var också översättare, hon har bland annat översatt verk av Doris Lessing och Jean M. Auel till isländska.

Om det vinnande verket

Medan natten lider kan ytligt betraktas som en släktroman, men det är även en berättelse som ifrågasätter sin egen genre, formen är minst av allt traditionell. Romanens berättare Nina, är en utåt sätt en lyckad yrkeskvinna, verksam i reklamvärlden. Men hon är också en annan kvinna som härbärgerar minnena av fyra generationers kvinnoliv, då hon sitter och vakar vid sin moders dödsbädd. Dessa två erfarenhetsplan byggs ihop i Ninas berättelse på ett subjektivt och fragmentiserat sätt, men samtidigt klargör hennes minnen och erfarenheter motsättningarna mellan gamla kvinnoroller och moderna levnadssätt.

Meðan nóttin líður (Medan natten lider)

Publicerad av: Förlaget Forlagið 

Publikationsår: 1990

Det här är vad bedömningskomittén sade

Romanen är djärv, nyskapande och har samtidigt en poetisk skönhet. Verket går tillbaka till det förgångna i sökandet efter livsvärden, som har ett budskap till det vår samtid. Den utspelas delvis i nordvästra Islands storslagna natur och naturskildringen är en del av textens magi. Boken försöker inte ge en illusion av att vi fullständigt kan förstå våra förfäders verklighet. Den sätter ett frågetecken för en är samtidigt experimenterande. Fríða Á. Sigurðardóttir beskriver i denna bok på ett lyriskt sätt vårt behov av historia och berättelser och belyser hur svårt det är att finna fram till en enhetlig sanning om liv och konst.