Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk.

1979 Ivar Lo-Johansson, Sverige: Pubertet

1979 Ivar Lo-Johansson, Sverige: Pubertet
© Pressens Bild - Folke Hellberg

Om författaren

Ivar Lo-Johansson är en av den svenska arbetarlitteraturens största gestalter. Hans föräldrar var jordbruksarbetare i Södermanland, en uppväxtmiljö författaren ständigt återkommer till i sina många noveller och romaner. Lo-Johansson skriver i en bred episk stil där han lyckas förena en kylig närmast vetenskaplig iakttagelse, med ett starkt känslomässigt engagemang för de uttröttade, de utstötta – för alla utnyttjade och plågade människor i samhällets nedersta skikt.

Om det vinnande verket

Pubertet är den första delen i en memoarserie som kom att omfatta fyra volymer. Författaren minns sin ungdomstid, en tid med författardrömmar. Men också den tid då han smärtsamt fick erfara konsekvenserna av uppbrottet ur det trygga, om än fastlåst begränsande kollektiv som omgav honom. Märkligt är hur den till åren komna författaren lyckas frammana sådan omedelbarhet i blicken på den värld som omgav honom. Också den balanserade hållningen mellan de individuella erfarenheterna, och skeendena sedda ur det kollektiva perspektivet imponerar.

Pubertet

Publicerad av: Albert Bonniers Förlag 

Publikationsår: 1979

Det här är vad bedömningskomittén sade

Nordiska rådets litteraturpris för 1979 har tilldelats den svenske författaren Ivar Lo-Johansson för hans självbiografiska verk "Pubertet" i vilket han skildrar sin uppväxt och samhällsmiljö med öppenhet, ömsinthet och sinnlig kraft.