371. Daniel Riazat (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
371
Person
Speaker role
Nordisk grön vänster
Date

Herr president! Hans Wallmark låter lite grann som en vänsterpartist; vi brukar ju alltid prata om att vi ska hålla armlängds avstånd till public service. Det gör vi även med det här beslutet.

Det här beslutet handlar inte över huvud taget om att styra innehåll. Det handlar inte över huvud taget om att säga åt public service vad de ska och inte ska göra, utan det handlar enbart om att vi som politiker – om vi nu ska ha den här nordiska nyttan och se till att man tar del av varandras språk etcetera – har ett ansvar att hjälpas åt genom att förhindra så mycket geoblockeringar som möjligt. Det kan public service inte göra själva. Det är omöjligt. Detta är någonting som ligger på lagstiftarna.

Det här betyder dock inte att vi bestämmer åt public service vad det är de ska göra i sitt innehåll, och det menar jag är en stor skillnad. Innan Hans Wallmark tog till den här retoriken kanske han skulle ha pratat med sina kollegor från den danska högern, som ville gå in i public service på riktigt. Då var Hans Wallmark inte en av dem som ställde sig upp och skrek.

I det här fallet menar jag alltså att kritiken är helt obefogad. Det här handlar om att minska geoblockeringar, och det menar jag är helt korrekt.