102. Britt Lundberg (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
102
Speaker role
Mittengruppens talesperson
Date

Fru ordförande! Jag känner mig lite nostalgisk av att stå här i dag och delta i min sista dag i Nordiska rådet efter en lång tid. Och då är det härligt att få vara med och diskutera visionen för Nordiska rådet. Tack för redogörelsen och tack för ett aktivt år alla kära samarbetsministrar, och tack för gott samarbete. Ni gör verkligen mycket för att få Norden att gå framåt. Ändå tycker jag att det är välidigt viktigt att ta tillvara den påminnelse vi fick i går, och ganska ofta får, att vi har ett avstånd mellan folket och etablissemanget. Vi måste hitta ett nytt sätt att jobba på där människor på riktigt känner sig inkluderade, och att man inte upplever att alla beslut som tas kommer uppifrån och egentligen inte riktigt har med mig att göra, utan det kommer som ett påbud från ovan. Det är så jag tror att vi kan möta de aktivister som i dag inte är nöjda med vårt arbete.

Jag tycker också att vi ska ta tillvara att över 90 procent av våra invånare är nöjda eller mycket nöjda med det nordiska samarbetet och vill ha mer. Här tror jag att det är oerhört viktigt att vi också tänker både på det inre Norden, det vill säga att vi ser till att människor och företag kan fungera överallt i Norden. Att utbildningar duger, att det går lätt att få jobb och att man också kan vara trygg. Att man inte behöver vara rädd för konsekvenser av sjukdom eller någonting liknande i fall att man flyttar.

Det tredje jag skulle vilja lyfta fram är att vi tar tillvara möjligheten med att vi är 26 - 27 miljoner människor och den tionde - tolfte starkaste ekonomin i världen. Att vi verkligen kan ta en ledande ställning och inte bara vänta på vad EU gör, utan vi borde ta ledningen och visa vägen för resten av Europa och världen.