157. Kjell-Arne Ottosson (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
157
Speaker role
Midtergruppen
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

President! Vi i Mittengruppen är väl inte överdrivet positiva till detta förslag som det ser ut just nu. Vi ser att det kanske inte finns så många reellt genomförbara åtgärder i det.

Vi är dock glada för att det blir en diskussion om nordiskt energisamarbete. Med den energisituation som nu råder i Europa är det helt nödvändigt att Norden tar ärliga och uppriktiga samtal om hur ren energi ska säkras till ett anständigt pris för invånarna.

President! En lärdom från pandemin är att det har varit lätt för politiker att i kristider kasta både det nordiska och det europeiska samarbetet ut i kylan. Vi i Mittengruppen är bekymrade över att detta är någonting som kan ske även med energipolitiken. Flera nationella elsystemoperatörer i bland annat Finland, Sverige och Danmark varnar för att energiprotektionism kan smitta och för att detta kan ge en långt mer negativ effekt för den nordiska energimarknaden. Även olika prismekanismer kan ge negativa konsekvenser. Olika typer av priskontroller kan ha olyckliga bieffekter som onödig elförbrukning och därmed mindre energieffektivisering, vilket kan öka effektbristen. Det här har bland andra den norske statsministern varnat för.

Mittengruppen vill gärna stärka det nordiska samarbetet, men vi ska göra det med fakta som underlag. Därför måste vi ha mer kunskap, inte minst om konsekvenserna, och en analys av realismen vad gäller Nordisk frihets förslag innan vi tar slutgiltig ställning.