208. Ann Linde (Replik)

Information

Speech type
Replik
Speech number
208
Person
Speaker role
Sveriges udenrigsminister
Date

Jag är väldigt glad att Erkki Tuomioja tar upp den här frågan, för jag tycker att vi har talat alldeles för lite om kärnvapennedrustning. För att åstadkomma verklig förändring behöver vi ha ett nära samarbete med andra länder, inte minst med kärnvapenstaterna, och jag tror att Norden kan spela en särskild roll här – speciellt som vi har olika typer av kontakter.

Vi har olika historier på det här området, och med tanke på de olika säkerhetspolitiska vägvalen kan vi spela olika roller samtidigt som vi har samma mål. I våras ordnade vi ett stort möte här i Stockholm om kärnvapennedrustning. Det resulterade i det så kallade Stockholmsinitiativet, som handlar om att skapa politiskt stöd för framsteg inom nedrustning och för icke-spridningsfördraget, NPT. Det är 16 länder som står bakom detta, inklusive Finland och Norge. Tyskland tar över stafettpinnen och håller nästa seminarium i Berlin i februari.

Jag skulle vilja fråga Erkki Tuomioja: Vad tycker du att vi kan göra mer från nordiskt håll för att stärka den NPT-konferens som börjar nu?