248. Aron Emilsson (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
248
Person
Speaker role
Nordisk Friheds talsperson
Date

Tack för passningen i Natofrågan, herr Wallmark! Ordväxlingen har varit livaktig och levande den senaste tiden, inte minst i svenska medier som Svenska Dagbladet.

Jag skulle i och för sig vilja fråga Hans Wallmark om man verkligen ska luta sig mot en allierad i Nato som Turkiet, som ju de facto motiverar sin aggression och offensiv i norra Syrien med ett försvar mot terrorister. Man riktar sig mot kurdiska styrkor som länge varit förkämpar för ökade mänskliga rättigheter och en tryggare miljö för dem som levt länge i området.

Det finns ett annat uttryck i Sverige som man brukar använda i just försvars- och säkerhetssammanhang: Utan spaning, ingen aning. Det var länge en levande devis i inte minst flygvapnet. Jag skulle till det vilja addera en annan sentens som lyder: Utan övning klarar vi ingen prövning. Det ligger ju rätt mycket i det. Vårt närområde präglas alltmer av ett alltmer spänt och osäkert säkerhetsläge, men vi ser en välkommen utveckling av ett försvarsförbund med Finland som numera och framöver kan fungera inte bara i fredstid utan också i kris- och krigstid med olika utbyten, övningar och möjligheter.

Det är i år exakt 300 år sedan ryska styrkor härjade längs den svenska kusten upp mot Stockholm, alldeles i närheten av min egen hembygd. Under en period har det varit lugnare, men sedan flera år präglas inte bara Norden utan även Baltikum av ett försämrat säkerhetsläge. Det är viktigare än på länge att vi understryker den nordiska nyttan i att inte bara bejaka förekomsten av Nordefco utan också en utveckling och förstärkning av Nordefco. Vi vill se fler former av ökat nordiskt försvarsutbyte, oavsett andra strategiska allianser som vi är medlemmar av.