256. Jouni Ovaska (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
256
Person
Talerrolle
Midtergruppen
Dato

Kiitän ruotsalaisia kollegoita virkeästä debatista ja myöskin kollega Tuomiojaa, joka otti osaa siihen, ja toivon myös rauhaa tänne Ruotsiin.

Kyllä puolustus- ja turvallisuuspolitiikka on kuitenkin keskeisimpiä aiheita, joissa pohjoismaista yhteistyötä pitää kehittää lähivuosina, ja sitä on myöskin tehty, miettiä niitä keinoja, millä me parannamme yhteistyötä, hakea erilaisia ratkaisuja, kun mietitään vaikka hankintoja, teknologiaa, harjoituksia ja kokonaisuudessaan mietitään sekä alueen ulkoista mutta myöskin sisäistä turvallisuutta. 

Suomihan on ollut aktiivinen myöskin EU-puolustusyhteistyön rakentamisessa ja hakenut sitä kautta uutta mallia tähän koko kentälle. Meillä on hyvin epävakaa ympäristö. Maailmanpoliittinen tilanne on sekaisin. Emme voi luottaa USA:han emmekä sitä myötä voi luottaa myöskään Natoon. Täällä on Turkki nostettu monessa keskustelussa esiin, mutta myöskin tämä koko USA - Nato-yhteys ja -kuvio on hyvä tekijä, kun mietitään sitä, mikä Naton rooli on tulevaisuudessa. 

Oma toiveeni olisi tietysti ollut, että puolustusministerit olisivat olleet täällä rivissä tänään, kiitos Ruotsille puolustusministerin läsnäolosta, koska ennen kaikkea heidän pitää kuulla nämä viestit. Osaltaan tämä keskustelu ja tämä aktiivisuus näyttävät myöskin sen, että tämä on aihealue, johon meidän pitää jatkossa keskittyä entistä enemmän.