324. Lorena Delgado Varas (Hovedindlæg)

Information

Type
Hovedindlæg
Talenummer
324
Talerrolle
Nordisk Grønt Venstres talsperson
Dato

God morgon allihop! Vi från Nordisk grön vänster anser att det behövs en gemensam politisk insats mot högerextremism.

Högerextrem terror är den mest förekommande typen av terrorism i Norden. De värsta nordiska terrordåden har begåtts av högerextremister. Bara för att nämna några: högerextremismen i Norge, där Breivik mördade 77 personer, de allra flesta barn, i Oslo för bara en vecka sedan greps två högerextrema efter att de hade kapat en ambulans och kört på folk, även där barn, skolattentatet i Trollhättan som också drabbade barn, attacken mot en fredlig demonstration i Kärrtorp, attackerna i Hökarängen - ja, listan kan göras lång av hot, bombattentat, mord och förstörelse. Vi lever i en tid då hatbrotten ökar och högerextrema grupperingar tar plats i folkliga möten för att störa, provocera eller helt enkelt hata.

Enligt det finska inrikesministeriets lägesöversikt över våldsam extremism från 2018 är det största hotet mot trygghet i vardagen just högerextrem organisering i Finland. Den norska säkerhetstjänsten har skärpt beredskapen för terrorhot och extremism. Även Säpo, Sveriges säkerhetspolis, varnar för ökat högerextremt våld, speciellt eftersom de har sett att det pågår så mycket rörelser i den digitala världen krig detta. Även danska polisens underrättelsetjänst har i den senaste rapporten om terrorhot i och mot Danmark uttalat hotet om högerterrorism i Danmark. Och längst till höger finns i dag människor som är redo att använda vapen för att främja sin sak.

Ja, det här är farliga grupper vi pratar om som anser att hat och våld är rimliga metoder att använda för att få fram sin åsikt. De är villiga att ta till illvilliga metoder för att sprida rädsla och på så sätt påverka våra samhällen. De hotar och attackerar journalister, politiker och minoritetsgrupper, i princip alla som ställer sig emot dem, och ser inte demokrati som en bärande form för samhället.

De högerextrema grupperna är välorganiserade över hela Norden, och de samarbetar länderna emellan. De använder nätet för att snabbt sprida information och hålla kontakt sinsemellan. Därför är det viktigt att få till ett nordiskt samarbete kring detta för att fördjupa samarbetet mot högerextremism men också för att utreda vilka insatser över landgränser som kan stärka arbetet.