362. Rebecka Le Moine (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
362
Talerrolle
Midtergruppen
Dato

Fru president! Klimatkrisen händer nu, nordiska vänner – eller hur? Om ni nickar instämmande i detta blir nästa steg att agera. Och vad ska vi då göra? Ja, inte samma sak som vi har gjort det senaste seklet i alla fall.

Det talas mycket om den gröna tillväxten här inne, men vad är egentligen grön tillväxt? Det är inget mer än en fantasi, eller kanske snarare en religion. Det finns inget vetenskapligt stöd för så kallad decoupling. Om vi vill fortsätta ha ett mål på 3 procents tillväxt betyder det en elvadubblad ekonomi till nästa sekel. Det är varken möjligt eller önskvärt.

Vad vi behöver nu är en omställning på riktigt. Vi behöver lämna antropocen med dess massutrotning av arter och en klimatkris bakom oss. Vad vi behöver är även klimaträttvisa. Vi behöver ge tid och rum tillbaka till naturen och satsa på ekoturism och rewilding. Vi behöver erkänna naturens rättigheter, och vi behöver satsa på natural climate solutions. De finns nämligen redan. Vi behöver titta på den kanadensiska modellen, cap and dividend, där man ger tillbaka till dem som släpper ut minst. Vi behöver släppa den fixa idén om en 40 timmars arbetsvecka där vi uppmuntrar arbete oavsett om det är planetförstörande eller planetfrämjande.

Låt oss alltså inte lita på den osynliga hand som har lyst med sin frånvaro i klimatarbetet! Det är dags att vi som politiker tar ansvaret.