428. Gunilla Carlsson (Indlæg)

Information

Speech type
Indlæg
Speech number
428
Speaker role
Vicepræsident for Nordisk Råd
Date

Herr president! Jag vill börja med att gratulera Island till presidentskapet för nästa år och önska lycka till med presidentskapsprogrammet. Programmet är spännande med sina teman om desinformation och demokrati, om dioversitet med fokus på unga människor och havet samt om språk och språkförståelse.

Klimat är en fråga som det svenska presidentskapet har satt högt upp på dagordningen under det här året. De andra frågorna handlar om demokrati, jämställdhet och digitalisering. Jag är personligen glad för att dessa frågor också har fått framträdande roller här på sessionen samt i andra sammanhang under året. Det gläder mig också att det har skapats kontinuitet i samband med att fokusområden fortsätter från det svenska programmet i år till det isländska programmet nästa år. Här överlappar fokus med biodiversitet och klimatets påverkan på havet. Men det handlar också om frågan om språkförståelsen i Norden och hur det kan finnas brister mellan våra olika länder. Det gäller också jobbet med hur vi kan få bort gränshindren och frågorna om detta.

Jag vill också passa på att tacka den kommande presidenten för samarbetet under året, speciellt nu under hösten. Hon har varit i dialog med oss i presidentskapet om viktiga frågor som också kommer att vara viktiga framöver. Senast i dag har hon varit podievakt här i plenum under en av de viktigaste debatterna under sessionen, om klimatet. Det visar att det skapas en kontinuitet i ledningen av rådets arbete.

Herr president! Meningen med mitt korta anförande är helt enkelt att säga grattis till presidentskapet, både till presidenten och till vice presidenten, och grattis till Island och till det fina program som ni har valt att lägga fram här till vår session!