52. Pyry Niemi (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
52
Person
Talerrolle
Den Socialdemokratiske Gruppe
Dato

Herr president! I morse klockan 8 samlades fyra fotbollsförbund från de nordiska länderna här på Nordiska rådets session. Anledningen till att de samlades här var en inbjudan av Nordiska rådet och de fyra utskotten. Varför då, tänker ni, klockan 08.00 i Stockholm i oktober? Jo, det är nämligen så att dessa fyra fotbollsförbund plus två fotbollsförbund till i Norden har beslutat sig för att göra en gemensam ansökan om fotbolls-VM 2027 för damer. Det här är en stor grej, för Nordiska rådet kommer att ställa sig bakom ansökan. Vi har fått med oss samtliga utskottsordförande på att inom kort skriva ett brev till våra statsministrar och de ministrar som är aktiva i de olika regeringarna om att med gott mod och gott humör medverka till att stödja den här processen.

Temat för ansökan om fotbolls-VM är hållbarhet, jämställdhet och innovation. Det här om något kommer att kunna sätta Norden på kartan framöver. Förhoppningsvis kan den här processen leda till att vi kan få ett stort evenemang som baseras på den nordiska modellen, där vi samverkar och jobbar ihop för nordisk nytta och identitet.

Min fråga är nu om det är någon av er ledande regeringsföreträdare som vågar vara först ut med att räcka upp handen och säga: Vi ställer oss bakom det här. Vi tycker att det här nog är den bästa idé som Nordiska rådet har presterat i dag. Vi kommer att stötta detta helhjärtat fram till 2027.