92. Magnus Ek (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
92
Person
Talerrolle
Midtergruppens talsperson
Dato

President! Tack till Konservativa gruppen för ett mycket bra medlemsförslag! Det är faktiskt precis så bra att jag själv låg i startgroparna för att lägga fram ett mycket snarlikt medlemsförslag.

Den 22 oktober anordnade Centerpartiet här i Sveriges riksdag ett seminarium om Magnitskijsanktioner, om nuläget för Magnitskijsanktioner i Europeiska unionen och om möjligheterna för Sverige och andra nordiska länder att gå före.

Situationen i EU kan sammanfattas precis så som föregående talare redogjorde för, med att läget är mycket låst. Det finns därför ett utrymme för de nordiska länderna att verkligen göra skillnad genom att enskilt men ännu hellre tillsammans gå före och se över möjligheterna att införa Magnitskijsanktioner.

Vi i Mittengruppen har resonerat om att Konservativa gruppens medlemsförslag skulle kunna utvecklas ytterligare. Det är bra att man säger att vi gemensamt ska försöka trycka på i EU-sammanhangen, men med hänsyn till att läget är så pass låst som det tyvärr är just nu är det viktigt att vi inte stannar av där. Det är också viktigt att vi tar med oss erfarenheterna från de länder som redan har infört Magnitskijsanktioner, exempelvis våra baltiska grannar och vänner. Det är även viktigt att vi inte låter detta bli helt avhängigt av EU-processen. Förhoppningsvis kan vi komma framåt där, men vi ska inte göra oss beroende av att EU-processen fortlöper.

Vi har delgivit Konservativa gruppen det medlemsförslag som vi skulle ha lagt fram, och vi hoppas att vi gemensamt kan ta processen framåt, för en smidig hantering men framför allt för att de personer som bidrar till brott mot de mänskliga rättigheter eller till att stärka diktaturer inte ska kunna komma undan med detta.