Anders Eriksson (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
353
Speaker role
miljø- og naturresusrseudvalgets talperson
Date

Herr president! Det kommer väldigt många viktiga frågor på kort tid nu. Från 2015 skall svavelhalten i fartygsbränslen sänkas från en procent till 0,1 procent enligt ett EU-direktiv. Det här gäller primärt Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, vilket gör att industri och handel i de berörda områdena drabbas hårt på den globala marknaden.

Miljö- och naturresursutskottet tillsammans med näringsutskottet stödde principiellt EU:s svaveldirektiv eftersom det gynnar både hälsa och miljö. Men de nordiska ländernas regeringar måste på allvar ta sig an de konsekvenser som direktivet får på en rad verksamhetsområden speciellt i de nordliga delarna av Sverige och Finland. Det är i synnerhet sektorer som gruv- och skogsbruk som drabbas av de ökade transportkostnaderna.

På Åland är bland annat förutsättningarna för sjöfarten i sig viktiga. Samtidigt riskerar man att en större del av transporter flyttar upp på land med verkligt negativa miljöeffekter, och det ska vi göra allt för att undvika. Om det i fortsättningen ska finnas effektiv sjötransport innanför de ramar som EU beskriver bör de nordiska länderna samarbeta i kapaciteten för alternativa energikällor. Därför föreslås bland annat ett koordinerat samarbete om att upprätta naturgasterminaler i de nordiska hamnarna.

Vi måste också tänka långsiktigt. De nordiska länderna bör lägga sin samlade kraft bakom en större internationell reglering av sjötransporten som ska ställa likadana krav på att minska svavel- och andra utsläpp. Det behövs en gemensam nordisk insats i EU, i FN:s havsrättskommission och i andra relevanta internationella organ. Enligt det här förslaget ska de nordiska regeringarna arbeta för att stärka sjöfartens konkurrensförmåga, underlätta implementeringen av nya teknologier och förbättra järnvägsnätet som ett alternativ till sjötransporten.

Men det här är inte tillräckligt. Därför rekommenderas att regeringarna i Sverige och Finland sätter fokus på särskilt utsatta sektorer i avgränsade geografiska områden och vidtar åtgärder för att undvika den negativa inverkan implementeringen av svaveldirektivet kommer att ha på lokal och regional ekonomi.