Anders Eriksson (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
399
Talerrolle
Midtergruppen
Dato

Herr president! Om reformprocessen är det mycket man kunde säga, men det här blir mitt sista anförande så jag ska vara väldigt positiv och inte ta upp några detaljer. Men jag vill ta fasta på en sak som jag kommer ihåg att vår råds direktör Britt Bohlin sade i början, och det är att det mer måste komma fram vilket arbete politikerna gör här och att de måste få mera kredd för det. Det tror jag att faktiskt är ganska viktigt.

Jag ramlade ju ut i senaste valet på Åland, vilket jag tror att de flesta av er vid det här laget vet. Det fanns förstås flera orsaker till det, men mitt engagemang i Nordiska rådet var faktiskt en av orsakerna. Jag blev för osynlig hemma, jag syntes aldrig i media, det jag gjorde var väldigt ointressant. Man fick höra kommentarer som säkert många av er har fått höra: Ni bara reser, är på fina middagar och gör ingenting. Jag kommer ihåg att jag företrädde Nordiska rådet på en konferens i Stockholm där Hanna Zetterberg var moderator, och då frågade hon vad vi egentligen gör i Nordiska rådet, om vi gör någonting överhuvudtaget. Efter att jag redogjorde för det och berättade att vi hade passfrihet långt före Schengen, gränshinderfrågorna, allt vi arbetade med, sade hon: Wow, det där är ju otroligt bra. Varför kommer det aldrig fram? Jag svarade då att jag tror att det beror på att vi har för lite konflikt inom Nordiska rådet. Det är ju konflikterna som gör det hela intressant för media, tyvärr.

Jag ska också säga att för fyra år sedan när jag kom in var jag själv lite skeptisk till vad jag hade gett mig in på, men jag har blivit enormt imponerad av det hårda arbete och det nordiska engagemang som finns här. Det är mycket hårt arbete som läggs ner, och på något sätt måste man få kredd för det.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tror att det är viktigt att man funderar hur vi kan bryta igenom i media, hitta egna vägar i sociala medier, och att överväga det konsensustänk som vi har här. Vi bör debattera spännande dagsaktuella frågor. Det har vi gjort här, herr president, när det gäller flyktingfrågan, en nordisk förbundsstat är ett annat exempel

Avslutningsvis ett stort varmt tack för att jag har fått lära känna er och för att jag har fått jobba med er. Ni gör ett storartat jobb för att göra ett fantastiskt Norden ännu mera fantastiskt. Tack.