Ann-Kristine Johansson (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
278
Speaker role
Miljø- og Naturresursudvalgets talsperson
Date

Fru president! Tack, minister Koskinen! Det gläder mig och miljö- och naturresursutskottet att ni gärna vill lyssna på de synpunkter som vi i utskottet har i det här arbetet. Jag vill också göra ett kort inlägg i det förra replikskiftet: När det gäller både fiske- och jordbrukspolitiken har vi från miljö- och naturresursutskottets sida sagt att det är viktigt att Norden arbetar tillsammans mot EU i de här frågorna. Det ska bli spännande att se hur vi kan föra den diskussionen vidare.

Låt mig nu komma in på ramprogrammet. Vi människor lever av och är en del av naturen. Hållbart brukande av resurserna är grunden för vår överlevnad, och vi måste lära oss mer om ett hållbart samhälle – hur vi producerar mer med mindre resurser. Det är stora utmaningar, men de är möjliga om vi vill.

Miljö- och naturresursutskottet stöder visionen om hållbar och konkurrenskraftig produktion i de gröna och blå sektorerna, som ministerrådet beskriver i sitt förslag till ramprogram. Norden är inte isolerad från resten av världen. Därför är det bra att programmet används också som instrument för att stötta de nordiska ländernas anpassning till de globala utmaningarna. FN:s och FAO:s prognos är att matproduktionen i världen bör öka med 50 procent fram till 2050, för vi blir fler och fler på jorden. Hur kan då vi i Norden på ett hållbart sätt vara med och medverka till att öka livsmedelsproduktionen?

Utmaningarna är många. Vi måste anpassa oss till konsekvenserna av globaliseringen. Hur möter vi klimatförändringarna i förhållande till livsmedelsproduktionen? Det handlar också om matsäkerhet och mattrygghet. Biologisk mångfald och genetiska resurser måste bevaras och brukas.

Det är en fördel om det i ramprogrammet blir ökad tydlighet om vilka utmaningar i det nordiska samarbetet man vill prioritera. Utskottet kan stöda intentionerna om ett flexibelt program som anpassas till det som händer i omvärlden och det som preciseras i de årliga ordförandeprogrammen, men vi gör det med förbehållet att ordförandeprogrammen tar utgångspunkt i utmaningarna från ett nordiskt perspektiv som också tas upp i ramprogrammet.

Vårt utskott har under senare år pekat på ett antal områden som vi menar står högt på dagordningen. Det handlar om jordbrukets anpassning till klimatförändringarna, om att reducera matsvinnet, om kopplingen mellan människohälsa och djurvälfärd med mera. Utifrån detta föreslår utskottet att Nordiska rådet rekommenderar Nordiska ministerrådet att skapa större klarhet om mål och prioritering för de enskilda insatsområdena i förslaget, att säkra att de årliga ordförandeprogrammen tar utgångspunkt i de utmaningar som är beskrivna i ramprogrammet från ett nordiskt perspektiv och, till sist, att man tar till sig Nordiska rådets synpunkter i utvecklingen av konkreta insatser.