Elisabeth Vik Aspaker (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Hovedindlæg
Speech number
329
Speaker role
Nordisk samarbejdsminister
Date

På vegne av de nordiske samarbeidsministrene har jeg gleden av å presentere vårt ministerrådsforslag om tiltak for bærekraftig utvikling 2013–2015.

Vi godkjente en ny og overordnet strategi, «Et godt liv i et bærekraftig Norden», i januar dette år. Strategien inneholder en ambisiøs målsetting om at alt arbeid i Nordisk ministerråd skal ha et integrert bærekraftperspektiv. Vi utvikler derfor nye instrumenter som skal legge til rette for at våre samarbeidsområder skal kunne bruke bærekrafttilnærminger også i praksis. Dette gjelder blandt andet i evaluering av prosjektvirksomheten og opplæring i bærekraftig utvikling av relevante aktører. I tillegg holder Nordisk ministerråds sekretariat på å undersøke muligheter for å miljøsertifisere sekretariatet.

Den nye strategien inneholder langsiktige retningslinjer fram til 2025 innen følgende områder: Den nordiske velferdsmodellen, robuste økosystemer, et klima i endring, en bærekraftig utnyttelse av jordens ressurser, samt utdanning, forskning og innovasjon. Fagministerrådene har blitt bedt om å konkretisere strategiens langsiktige målsettinger til målbare mål og levere noen prioriteringer for den første treårsperioden.

Vår nordiske velferdsmodell har blitt utfordret av økonomisk nedgang og demografisk utvikling. Vi må være proaktive og innovative for å sikre fremtidens velferdssamfunn. Ministerrådet skal i denne sammenheng se på sosiale ulikheter i helse og velferd, støtte implementeringen av kliniske multisenterstudier på tvers av de nordiske landene, samt undersøke arbeidsmiljøspørsmål og pasientstrømmer. Flere aktiviteter har fokus på unge, inkludering av utsatte i arbeidsliv og utdanning og ungdomsarbeidsledighet.

For å skape gode forutsetninger for langsiktig bærekraftig vekst har vi igangsatt et prosjekt om finansiering for grønne virksomheter og investeringer. I tillegg vil det pågående nordiske samarbeidet mot skatteunndragelser bli fulgt aktivt opp. Feltet økosystem kommer til å bli løftet fram. Fokuset vil være på utfordringer knyttet til konkurransedyktig produksjon og bærekraftig naturressursforvaltning. En utvikling av felles prinsipper og metoder for å kunne nå en økosystembasert forvaltning av nordiske hav vil stå sentralt.

Dere kjenner sikkert til den nyeste rapporten fra FNs klimapanel, IPCC. Klimaarbeidet er en av våre viktigste prioriteringer og må være det også i fremtiden. Den nordiske arbeidsgruppen for globale klimaforhandlinger, NOAK, har fått et fornyet mandat fram til 2018. Gruppen utnytter nordisk kompetanse og kunnskap for å støtte opp under internasjonale klimaforhandlinger.

Et annet eksempel er arbeidet som gjøres av det nordiske energi- og næringssamarbeidet for å fremme energieffektivisering, markedskontroll av energirelaterte produkter og klimavennlige bygg.

I Norden bør vi endre våre forbruksmønstre i en mer bærekraftig retning og samtidig også konsumere mindre. Den nordiske arbeidsgruppen for bærekraftig forbruk og produksjon har fått et fornyet mandat fram til 2018. Gruppen kommer blandt andet til å prioritere tiltak rundt ressurseffektive produksjons- og forbrukskjeder og bærekraftig livsstil. Vi vil også fortsette å satse på vårt sterkeste nordiske varemerke, nemlig miljømerket Svanen. Målsettinger om å fremme tverrsektoriell forskning realiseres gjennom økt nordisk forskningssamarbeid på grønn vekst. Ministerrådet fortsetter også aktivt å øke barn og unges kunnskap om bærekraftig utvikling, blandt andet gjennom inspirasjons- og nettverksseminarer.

Så noen ord om det internasjonale arbeidet for bærekraftig utvikling. Som dere allerede har hørt i dag, følger både de nordiske landene og Nordisk ministerråd aktivt opp FNs globale konferanse om bærekraftig utvikling, Rio+20. Det er etablert en nordisk ad hoc-gruppe for ekstra velferdsmål som arbeider med innspill til det internasjonale arbeidet med bærekraftige utviklingsmål og utfasing av fossile subsidier.

Jeg vil også gjerne informere dere om at de nye nordiske indikatorene for bærekraftig utvikling nå finnes på ministerrådets hjemmeside. Indikatorene viser langsiktige trender for de områdene som vår nye strategi dekker, og tilbyr nå sammenlignbare data om utviklingen i Norden. Vårt ønske er at også dere, som nordiske parlamentarikere, anvender de nye indikatorene aktivt i deres arbeid.

Avslutningsvis vil jeg fremheve at det er behov for klare signaler fra beslutningstakere – både fra oss i ministerrådet og fra dere i Nordisk råd. Vi har en felles oppgave i å fremme bærekraftig utvikling i Norden, å ta vår del av det globale ansvaret og inspirere andre land og regioner til å ta bærekraftig utvikling på alvor. Vi – de nordiske samarbeidsministrene – håper at Nordisk råd vil støtte oss i dette viktige arbeidet.