Penilla Gunther (Hovedindlæg)

Information

Type
Hovedindlæg
Talenummer
379
Talerrolle
Midtergruppens talsperson
Dato

Ordförande, kvarvarande delegater och åhörare! Jag fick just en hälsning från USA, där man tittar på det här live via streaming. Det känns väl roligt, eller hur? Det känns därför meningsfullt att stå här i denna sena timme och tala just om mobilitet. Detta ord kan vara lite knepigt, men det handlar helt enkelt om att ha en mobilitet just över de nordiska länderna när det handlar om möjligheter på arbetsmarknaden.

Validering är någonting som har blivit väldigt modernt. Det är dock inte så väl använt, skulle jag vilja säga, som det borde vara när det gäller alla personer som på något sätt har en auktoriserad utbildning eller profession. Detta är någonting som mittengruppen har uppmärksammat. Man vill alltså ha en kartläggning över de utbildningar som kräver validering, och kanske man borde kunna harmonisera dessa över de nordiska länderna. När det gäller hälso- och sjukvårdspersonal är det ganska självklart. Det har vi diskuterat. Men det handlar också om lärarlegitimationer och andra typer av yrken. Vi har ett exempel med elektriker där det är väldigt olika utbildningskriterier för hur man ska kunna verka i detta yrke. Det här krånglar naturligtvis till det hela.

Om vi ska förenkla på arbetsmarknaden handlar det mycket om just att ha en bra kartläggning, att kunna välja ut de professioner som behöver ha en gemensam validering och att på det sättet underlätta inte bara för befintliga nordbor utan även för de nya som kommer till våra länder.