Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordiskt utskott: Det ska vara lätt för konsumenten att välja hållbart

11.09.18 | Nyhed
Medborgarna i Norden förbrukar nästan tre jordklot för att täcka sin årliga konsumtion. Det vill Nordiska rådets utskott för hållbarhet ändra på. Utskottet anser att det ska vara enkelt för konsumenterna att välja hållbart.

På Grönland är följderna av den globala uppvärmningen mer påtagliga än på många andra ställen. Därför ville utskottet sätta extra fokus just på klimat och hållbarhet under sitt septembermöte i Nuuk den 12-13 september.

Bland annat diskuterade utskottet hållbarhet utifrån ett konsumtionsperspektiv och utifrån vetskapen att överkonsumtionen är ett faktum också i Norden. Svenskarna skulle till exempel behöva 3,4 jordklot för att täcka sin konsumtion, Norge och Finland 2,7 och Danmark 2,4.

Konsumtion är en viktig faktor i arbetet med hållbarhet. I EU anses textilier vara en de mest miljöbelastande konsumtionsvarorna, efter bostäder, transport och mat.

Utskottet vill nu se en rad åtgärder som motarbetar överkonsumtion och vill att det ska bli lättare för konsumenterna att leva hållbart. Utgångspunkten är att det ska vara lätt att välja rätt, det vill säga det ska vara lätt för konsumenterna att få information om varor de köper är hållbara.

- Konsumtion är ett område där den enskilda människan på helt konkret kan påverka sitt klimatavtryck. Mer ansvar ska läggas på producenterna, som bör se till att produktionen är hållbar och även ge tydlig information om hållbarheten. Vi bör kunna kräva att våra varor ska hålla längre och att det ska löna sig att reparera i stället för att köpa nytt, säger……

Momsrabatt på reparationer

Vid sitt möte diskuterade Utskottet för ett hållbart Norden en rad åtgärder som skulle kunna göra det lättare för konsumenterna att välja rätt. Bland annat föreslogs skattelagstiftning, såsom momsrabatt på reparation av hushållsmaskiner, och längre reklamationstid på varor.

En annan sak som togs upp var kemikalier och eventuell skatt på skadliga och farliga kemikalier.

I samband med mötet deltog utskottet också i ett seminarium kring hållbar turism i Arktis. Dessutom fick utskottsmedlemmarna på nära håll bekanta sig med den grönländska miljön under en båttur utanför Nuuk.

Utskottets arbete med hållbarhetsfrågor fortsätter på Nordiska rådets 70:e session, som i år arrangeras i Stortinget i Oslo den 30 oktober till 1 november.