Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norsk.

Prisvinner 2006

Josef Fares
Fotograf
Magnus Fröderberg/norden.org
Vinneren av Nordisk Råds Filmpris 2006 er den svenske filmen Zozo. Prisen deles mellom Josef Fares, som er manusforfatter og regissør for Zozo, samt Anna Anthony som har vært produsent.

Nordisk Råds Filmpris på 350 000 danske kroner (ca 380 000 NOK) overrekkes under en seremoni i forbindelse med Nordisk Råds årlige sesjon i København, onsdag 1. november.

Vinneren av Nordisk Råds Filmpris 2006 ble presentert ved en pressekonferanse ved Svenska Filminstitutet i Stockholm, onsdag 11. oktober. Zozo var én av de 10 filmene fra fem nordiske land som er blitt nominert til prisen.

Jurymedlemmene begrunnet sitt valg med:

"at "Zozo" er en gripende og relevant film om et barns overlevelsesstrategier i møtet med krig, sorg og en fremmed kultur. Filmen benytter et bredt uttrykksregister og kombinerer en sterk, realistisk historie med visuell poesi, fantasi og humor. Den gir et tilgjengelig og innsiktsfullt innblikk i aktuelle konflikter og ved å hente kreativ næring fra forskjellige filmkulturer bidrar den til å fornye den tradisjonsrike nordiske oppvekstfilmen."

Hovedpersonen Zozo vokser opp i Beirut. Til tross for en pågående borgerkrig lever han et normalt liv med skole og kompiser. En dag inntreffer katastrofen og Zozo skilles fra familien sin. Han må nå ta seg videre i livet på egenhånd. Hans eneste utvei er å prøve å komme seg til Sverige – et land som er helt ukjent for ham.

Etter de suksessrike komediene "Jalla! Jalla!" og "Kopps" kommer nå "Zozo", en betydelig mer dramatisk og emosjonelt ladet historie, men fortalt med Josef Fares menneskelige humor og visuelle stil.

Manus & regi: Josef Fares

Josef Fares ble født i Libanon 1977. Ti år senere kom han og hans familie til Sverige og Örebro. Der begynte Josef, 15 år gammel, å lage sine egne filmer og sende dem til diverse amatørfilmfestivaler. Rundt 50 kortfilmer og flere filmpriser senere kom han i 1998 inn på regiutdanningen ved Dramatiska Institutet.

Samarbeidet med Memfis ble innledet med pilotfilmen "Coola killer" og ble etterfulgt av kritiker- og publikumssuksessen "Jalla! Jalla!". Deretter gjorde Josef "Kopps" som ble en like stor publikumssuksess som "Jalla! Jalla!". Begge filmene har også blitt solgt til mer enn 20 land.

Produsent: Anna Anthony

Født i 1971. For ti år siden begynte Anna Anthony å arbeide hos Memfis Film, blant annet som produksjonsassistent på Lars von Triers "Breaking the Waves" og senere som assisterende produsent for Lukas Moodyssons filmer. Josef Fares traff hun i 1999.

"Det var Lukas som tipset meg om ham. Jeg ringte og deretter kom han og viste sine kortfilmer. Jeg likte dem. De var handlingsmettede, teknisk gode og veldig morsomme.";

Anna Anthony og Memfis Film bestemte seg derfor for å støtte pilotfilmen "Coola killar" med utstyr, samt et lite budsjett. Deretter har Anna produsert Josef Fares "Jalla! Jalla!", "Kopps" og nå "Zozo".