Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordiska ministerrådets kontor i St Petersburg kontaktat av åklagarmyndigheten

12.01.15 | Nyhed
Nordenflaggan
Fotograf
Johannes Jansson/norden.org
Nordiska ministerrådets kontor i St Petersburg mottog på måndagen ett brev från den lokala åklagarmyndigheten, med krav om att ministerrådets kontor i St Petersburg med omedelbar verkan bör registreras som utländsk agent i Ryssland.

Enligt rysk lag bör NGO’er som sysslar med politisk verksamhet och får sin finansiering från utlandet, registrera sig som utländska agenter. NMRs kontor i Ryssland har haft status som NGO, d.v.s. frivilligorganisation, ända sedan de inrättades år 1995.

 -Nordiska ministerrådet har under de senaste 20 åren haft ett brett och tillitsfullt samarbete med nordvästryssland, säger generalsekreterare Dagfinn Høybråten. I ljuset av det ställer vi oss oförstående till att vi nu skulle registreras som utländsk agent. Vi utreder därför möjligheten att överklaga beslutet.

- Nordiska ministerrådet har under 2014 varit i dialog med det ryska utrikesministeriet i Moskva om möjligheten att ändra St Petersburgs-kontorets status. Den processen strävar vi nu efter att intensifiera, tillägger Høybråten.