44. Magnus Ek (Indlæg)

Information

Type
Indlæg
Talenummer
44
Person
Talerrolle
Mittengruppen
Dato

Herr president, ärade statsministrar, ärade folkvalda och kära nordiska vänner! Innan jag inleder mitt anförande vill jag säga att det är lite roligt att den socialdemokratiska gruppen har pratat om fackföreningar och att de konservativa har pratat om skattesänkningar. Jag är väldigt stolt över att Mittengruppen har pratat om nordiskt samarbete.

Min fråga rör dock klimatet. Temat för den här debatten är hur den nordiska samhällsmodellen kan svara upp mot växande krav på omställning. De frågor som har avstämts med statsministrarna utgår ifrån hur vi kan ha en social dialog och en demokratisk förankring kopplat till nya rörelser för att lösa klimatkrisen. Men alla de unga och gamla som har deltagit i Fridays for Future, i manifestationer och i demonstrationer kräver inte först och främst att få en plats vid förhandlingsbordet – de kräver att vi ska agera för klimatet, och de kräver att vi ska agera nu.

Jag inser att lösningen på klimatkrisen inte ligger helt i politikens hand. Lösningen på klimatkrisen utvecklas även i företag och forskningslaboratorier. Den bygger på innovationer, på nya ekonomiska modeller och på att bättre utnyttja de förnybara energier och material som Norden är så rikt begåvat med. Det är sunt att vi erkänner detta, men vi kan inte ducka för det ansvar som vilar på politiska ledare.

Jag vill med anledning av detta fråga statsministrarna: Hur ser ni att politiken bättre kan skapa förutsättningar för de innovationer och den omställning som bygger ett hållbart samhälle? Och med tanke på den handlingskraft som Nordens unga kräver av er, hur ska vi få era regeringar att agera snabbare och mer kraftfullt för att lösa klimatkrisen?