Kristian Jensen (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
228
Speaker role
Udenrigsminister, Danmark
Date

Kære præsidium, medlemmer af Nordisk Råd og ministerkollegaer!

Jeg vil gerne takke Nordisk Råd for en god debat og min finske kollega for fremlæggelsen af dette års redegørelse om udenrigspolitik. En god merværdi i nordisk samarbejde på en række områder er vigtigt for vores fortsatte relevans i dette forum. Jeg vil alligevel i dag, selv om der er mange ting i vores nærområder, vi kan være bekymrede over, nævne to ting, som vi positivt skal arbejde for, nemlig FN’s verdensmål og øget frihandel.

Verdensmålene er udtryk for en global vision, der flugter meget godt med den nordiske samfundsmodel, med vores værdier og med vores styrkepositioner. Det giver os et godt udgangspunkt for at kunne bidrage aktivt til implementeringen af verdensmålene.

I Danmark forventer vi at offentliggøre en handlingsplan for Danmarks nationale og internationale opfølgning på verdensmålene i slutningen af 2016. Verdensmålene vil også blive platformen for den danske udviklingsstrategi i det nye humanitære og udviklingspolitiske strategiarbejde. Vi ser endnu mere frem til at præsentere handlingsplanen og vores status på vores opfølgning ved FN’s højniveau-politiske forum, HLPF, i juli 2017.

Det, der er væsentligst ved verdensmålene, er vel nærmest, at det for det første blev muligt for hele verden at blive enige om målsætninger, og derefter for det andet, at det i så høj grad lykkedes de nordiske lande at sætte præg på, hvad det er, verden skal stræbe efter. For hvis vi kigger ned over listen over alle 17 verdensmål, kan vi se, at det typisk er ting, hvor vi i de nordiske lande allerede i forvejen ligger højt, nemlig afskaffelse af fattigdom, bekæmpelse af sult, god sundhedstilstand, uddannelsesmuligheder for alle og ligestilling mellem drenge og piger. Og vi kunne fortsætte ned over listen til klima, miljø, vand, samarbejde og civilsamfundsorganisationer, og det er i bund og grund langt hen ad vejen den nordiske samfundsmodel. Det giver os mange muligheder, både for, at vores virksomheder og vores erhvervsliv kan få nye opgaver, men det giver os også – i mine øjne – et stort ansvar. For når det er en nordisk samfundsmodel, som verdensmålene i bund og grund rækker frem mod, så har vi også en forpligtelse til i vores politik at hjælpe landene til i højere grad at kunne opfylde det.

Jeg synes, det er vigtigt, at vi har et stærkt FN, der er i stand til at skabe rammen, som kan gøre, at vi når de 17 verdensmål frem mod 2030, og fra nordisk side skal vi fortsat arbejde for et stærkt, et handlekraftigt og et leveringsdygtigt FN-system. Jeg deler min finske kollegas velkomst til Sveriges deltagelse i FN’s Sikkerhedsråd. Det er en vigtig platform, og den ser vi meget frem til at arbejde sammen med Sverige og Margot Wallström om at udfylde, men det bliver jo vigtigt for os alle sammen, at vi bruger FN-systemet bredt til at hjælpe til med at få en reform, der er nødvendig, i retning af et FN, der er mere effektivt og mere aktivt, end vi har set det hidtil. FN skal så at sige være fit for purpose og være i stand til at understøtte verdensmålenes realisering, hvis de skal være andet end flotte mål.

Hvad angår frihandel, er der i øjeblikket en stor bekymring i forbindelse med frihandel rundtom i verden, også på vores side af Atlanterhavet, og altså ikke kun blandt de amerikanske præsidentkandidater. Sagen er, at vi har brug for mere handel, ikke for mindre handel. Vi har brug for at investere, arbejde og bruge hinandens kompetencer for at skabe et mere velstående samfund, hvor vi har råd til at løfte de opgaver, vi gerne ser, og derfor er det vigtigt, at vi arbejder på at skabe forståelse for fordelene ved frihandelsaftaler, nemlig lavere priser, større udbud og mulighed for forbrugerne, vækst og jobskabelse. Vi skal naturligvis tage hånd om de reelle bekymringer, der er, men jeg mener, at de fem nordiske lande er eksemplerne på, hvordan man med åbne markeder kan skabe velstående økonomier og gode jobmuligheder til vores borgere, og derfor har vi også her en særlig forpligtelse, både multilateralt, gennem WTO, og for dem af os, der er med i EU, gennem EU, men også bilateralt at arbejde for, at fordelene ved frihandel bliver tydeligere og tydeligere. Tak.