375. Bente Stein Mathisen (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
375
Speaker role
Udvalget for Velfærd i Nordens talsperson
Date

Jeg vil takke ministeren for presentasjonen av sosial- og helseredegjørelsen.

Jeg tar ordet på vegne av utvalget - utskottet - for velferd i Norden.

Nordisk råd har hatt en god dialog med utrederen Árni Páll Árnason, som har lagt frem den strategiske gjennomgangen av det nordiske samarbeidet på sosialområdet. I likhet med Könberg-rapporten inneholder denne rapporten 14 relevante forslag til tiltak hvor mange er i tråd med Nordisk råds tidligere forslag. Utvalget har lenge engasjert seg i spesielt et av forslagene, nemlig utsatte barn og unge. Her har vi i flere sammenhenger tatt til orde for viktigheten av tidlig forebyggende innsats og pekt på behovet for sosial investering.

Vi mener det er viktig med rådgivning og lavterskeltilbud rettet mot de unge. Tilbudene og hjelpetiltakene må være lett tilgjengelige, og de som jobber med barn og unge, peker også på behovet for mer tverrsektorielle koordinerte tiltak innen sosial-, utdannings- og psykisk helse-feltet. Så her trenger vi å dele erfaringer og lære av hverandre.

I denne sammenheng vil jeg også få informere om at Nordisk råd skal arrangere en nordisk rundebordkonferanse i Oslo nå i desember, hvor temaet er forebyggende folkehelsearbeid med fokus på å hindre frafall i den videregående skolen, og det vet jeg er et problem som vi har i alle de nordiske land.

På helseområdet er det en stor merverdi og store gevinster med et utvidet nordisk samarbeid. Velferdsutvalget har jobbet mye med temaet antibiotikaresistens, som ikke bare er et nordisk, men også en global utfordring innenfor helseområdet. Det er faktisk sånn at vi om noen år kanskje igjen kan dø av lungebetennelse fordi antibiotika ikke virker, og det er svært alvorlig.

Utvalget ser frem til å høre Nordisk ministerråds redegjørelse om innsatsen rundt antibiotikaresistens. De har varslet at det kommer en slik redegjørelse i forbindelse med Nordisk råds møter i april. Vi hadde et dialogmøte med helse- og sosialministrene tidligere i år, og der utfordret vi dem til å lage en felles nordisk handlingsplan mot antibiotikaresistens. Det hadde vært flott om vi kunne få et sånt svar når vi skal ha redegjørelsen i april. Vi skal også behandle et forslag nå etterpå om økt samarbeid innenfor sykehussektoren.

Sist, men ikke minst vil jeg si et par ord om pasientsikkerheten. Utvalget ønsker velkommen den lenge etterlengtede underskriften på den reviderte Arjeplog-avtalen, som er viktig for et styrket tilsyn og kontroll av helsepersonell, slik at vi kan unngå at leger eller sykepleiere som har mistet lisensen i ett nordisk land, ikke kan dra til et annet nordisk land og praktisere som lege eller sykepleier der. Dette arbeidet mener vi har tatt altfor lang tid.