380. Lena Hallengren (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
380
Speaker role
Sveriges børne-, ældre- og ligestillingsminister
Date

Tack för stort engagemang från Nordiska rådet! Och tack för det understöd som ni ger i de viktiga frågor som ministerrådet arbetar med!

Låt mig börja med att säga något om det som kommitténs ordförande lyfte fram när det gäller antibiotikaresistens. Detta är oerhört angeläget. Ni känner till, likaväl som jag, att ministerrådet fick ta emot Nordiska rådets vitbok i kampen mot antibiotikaresistens 2017 och sedan svarade skriftligt på rekommendationen i maj 2017. Men det som är viktigast att säga är att dialogen resulterade i en överenskommelse om att ministerrådet i mars 2019 ska rapportera till Nordiska rådet. Denna rapport har alltså Nordiska rådet att se fram emot, och vi ska naturligtvis se till att den blir så bra som möjligt.

Det fanns också någon som ställde en fråga. Jag ber om ursäkt för att jag inte noterade alla namn och partitillhörigheter, men det gällde bipacksedlar. Detta är något som den nordiska läkemedelsgruppen är uppmärksam på, och jag vill göra er trygga i den förvissningen.

Tack, Daniel Riazat, för understöd när det gäller frågan om ungas psykiska ohälsa! I Sverige är denna fråga väldigt stor, och jag vet att den är det i alla nordiska länder. Psykisk ohälsa i allmänhet och barn och unga i synnerhet är naturligtvis något som oroar, bekymrar och engagerar oss alla. Det gläder mig när jag får ta del av alla de insatser som ändå har gjorts på grundval av Könbergrapporten, då man tillsatte en expertgrupp i psykiatri. Sverige har lett gruppen under 2018 och har valt barns och ungdomars psykiska hälsa som huvudtema. Detta syns i rapporten och den strategiska genomlysningen, men det är positivt att det finns ett extra understöd medskickat från Nordiska rådet.

Förutom en expertgrupp föreslogs i Könbergrapporten att ett nordiskt toppmöte om psykiatri skulle hållas. Danmark organiserade det första 2015, och då var temat stigmatisering. Norge hade 2017 temat barns och ungdomars psykiska hälsa, och Island planerar ett toppmöte under 2019.

Frågorna är alltså i högsta grad i fokus, och vi behöver alla hjälpas åt för att se till att de inte bara diskuteras utan också tas vidare i våra respektive parlament.