Ny nordisk rapport: Island og Danmark er førende på det digitale
Norden har en stærk udvikling i udbredelsen og anvendelsen af internettet og blandt alle de nordiske lande er det Island og Danmark, der skiller sig mest positivt ud.
Udbredelsen af det hurtige bredbånd, Next Generation Access, er en af de væsentligste faktorer, der medvirker til at styrke digitaliseringen og sikre en effektiv kommunikation mellem borgere og offentlige myndigheder. Det kan derudover ikke mindst sikre en høj konkurrenceevne for de nordiske virksomheder.
I udrulningen af det hurtige bredbånd er Island i front. Hele 95 % af befolkningen har adgang til det hurtige net. Herefter følger Danmark med 93 % af befolkningen. Det skal ses i sammenligning med et europæisk gennemsnit på blot 76 % og bekræfter således billedet af en gennemdigitaliseret nordisk region. Danmark og Island bliver dog slået af Malta, med 100 % dækning af hurtigt bredbånd.
Digitale borgere
Helt siden 1990’erne har det været en politisk prioritet i de nordiske lande at gøre borgernes kontakt med offentlige myndigheder digital. Her er Norden meget langt fremme, med Danmark i front. Mens det europæiske gennemsnit for borgere med internetadgang, der har gennemført en digital henvendelse til det offentlige, er så lav som 34 %, ligger den markant højere i de nordiske lande. Danmark tager klart førertrøjen med 73 %, efterfulgt af Norge og Finland med 63 % og Sverige med 50 %. For Islands vedkommende mangler de nyeste tal, men i 2014 var tallet så højt som 68 %.
En anden måde at anskue digitaliseringen på, er omfanget af folk, der aldrig har været på nettet. Nordisk Ministerråd har samlet tal for de forskellige områder i Norden, og her viser det sig ikke overraskende, at det er de store byer, der er mest digitale. I København, Oslo og Stockholms-regionerne er det blot 1 % af borgerne, der aldrig har været på nettet, mens det er 2 % i Helsingfors. I de nordiske regioner, hvor færrest har været på nettet ligger tallet på max 7-8 %. Ser man på gennemsnittet for EU, er det 14 % af borgerne, der aldrig har været på internettet. Så også her trækker Norden klart fra på digitaliserings-dagsordenen.
State of the Nordic Region udkommer hvert andet år og skal ses som et led i en generel opgradering fra Nordisk Ministerråd i forhold til at bidrage med viden og indsigt til nordiske beslutningstagere.
- State of the Nordic Region bidrager med en sammenstilling af kundskab og information, der giver et helhedsperspektiv på udviklingen i Norden og hjælper nordiske beslutningstagere til at udforme nye politikker. Rapporten fremhæver og forklarer såvel succeser som udfordringer på vigtige samfundsområder. Dette er nordisk samarbejde, når det er absolut bedst, siger generalsekretær i Nordisk Ministerråd Dagfinn Høybråten.
Fakta:
State of the Nordic Region er en unik samling af data fra hele Norden over økonomi, demografi, arbejdsmarkedsforhold, uddannelse og meget mere, illustreret med specialdesignede landkort. Rapporten udgives hvert andet år af Nordisk Ministerråd og tager så at sige temperaturen på regioner og kommuner i Norden. Som et led i udgivelsen opstilles et Regional Potential Index – designet af Nordregio, Ministerrådets forskningscenter for regionaludvikling og planlægning – der viser, hvor dynamiske de 74 regioner i Norden er ud fra traditionelle, sammenlignelige statistiske parametre.