COP26: De nordiske statsministre offentliggør nordisk bidrag til klimainvesteringskoalitionen

10.11.21 | Nyhed
President of Finland H.E Sauli Niinistö at the Nordic Pavilion during COP26
Photographer
Maria Andersen
I den nordiske pavillon på COP26 i Glasgow offentliggjorde de nordiske lande et nyt bidrag til klimainvesteringskoalitionen (Climate Investment Coalition) sammen med nordiske og britiske private investeringsfonde. Torsdag den 11. november er Finance Day i den nordiske pavillon i Glasgow og på Nordic COP26Hub. Deltag i debatten i Glasgow, eller følg med online.

Det kræver omfattende økonomiske ressourcer at nå målene i Parisaftalen. I den nordiske pavillon offentliggjorde de nordiske ledere sammen med private investeringsfonde et fælles bidrag på 130 milliarder dollars mobiliseret af nordiske og britiske pensionsfonde, som frem mod 2030 skal bruges til at støtte den grønne omstilling gennem ren energi og klimainvesteringer.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Finlands præsident H.E Sauli Niinistö, Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen, Grønlands landsstyreformand Mute B. Egede, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven deltog ved offentliggørelsen.

Koalition styrket af det nordiske samarbejde

Det nordiske samarbejde har tidligere faciliteret og støttet nordiske pensionsfondes deltagelse i klimainvesteringskoalitionen. Samarbejdet er, under Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd, blevet udvidet til også at omfatte britiske pensionsfonde, så man er nået op på et samlet fælles bidrag på 130 milliarder dollars frem mod 2030.

Nordisk Ministerråd finansierer også en del af projektet. Denne økonomiske støtte anvendes til at række ud til andre pensionsfonde og institutionelle investorer via klimainvesteringskoalitionen for at få flere med om bord.

Vi er stærkere, når vi arbejder sammen. Når de nordiske ledere offentliggør deres fælles støtte til en koalition mellem offentlige og private investorer som denne, ser vi for alvor værdien af det nordiske samarbejde. Det er helt afgørende for håndteringen af de klimaudfordringer, vi står over for, og for indfrielsen af vores vision om at blive verdens mest bæredygtige region i 2030, at vi kan engagere institutionelle investorer og få klimafinansiering fra den private sektor.

Paula Lehtomäki, generalsekretær, Nordisk Ministerråd

Deltag i debatten på COP26

Torsdag den 11. november er Finance Day i den nordiske pavillon i Glasgow og på Nordic COP26Hub i Helsingfors. Se det komplette dagsprogram på vores websted.

Se alle events online

Er du ikke akkrediteret til COP26? Bare rolig. Du kan følge med i debatten online via livestream på We Don’t Have Time.