Finlands præsident gæstetaler på Nordisk Råds session

21.10.22 | Nyhed
Finlands president Sauli Niinistö.

Finlands president Sauli Niinistö.

Photographer
Jon Norppa/Republikens presidents kansli
Finlands præsident Sauli Niinistö er gæstetaler ved Nordisk Råds 74. session, som afholdes i Helsingfors den 31. oktober til den 3. november.

Præsident Niinistö holder sin tale til Nordisk Råd 1. november. Talens tema er det nordiske samarbejdes betydning i en foranderlig sikkerhedssituation. 

Præsidentens tale sendes direkte online og starter klokken 16.30 finsk tid (se link herunder) og efterfølges af en debat i plenum. Både talen og debatten tolkes til finsk, skandinavisk, islandsk og engelsk.

Traditionen tro inviterer Nordisk Råd en højt profileret gæstetaler til sin årlige efterårssession. Sidste år var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gæstetaler, og da var temaet forsvar og sikkerhed.

– Det er en stor ære at have Finlands præsident Sauli Niinistö som gæstetaler, og vi glæder os meget til at høre, hvad han har at sige. I lyset af den russiske angrebskrig og de urolige tider, vi lever i, er det særligt vigtigt, at Nordisk Råd deltager i og aktivt bidrager til diskussionen om, hvad der kan gøres for at løse disse kriser og støtte Ukraine. Det er også vigtigt, at vi styrker den fælles nordiske profil i vores tilgang til at håndtere de store udfordringer, som hele verden står overfor, siger Nordisk Råds præsident Erkki Tuomioja.

Sessionens tema: Nordens rolle i verden

Nordisk Råds 74. session afholdes i rigsdagshuset i Helsingborg og åbnes officielt den 1. november klokken 14.30. På åbningsdagen vil der ud over åbningstalen af præsident Niinistö også blive holdt et topmøde mellem Nordisk Råd og de nordiske statsministre med temaet fremtidens nordiske samarbejde og Nordens rolle i Europa og verden.

I år er Finland vært for den årlige efterårssession, eftersom de har præsidentskabet i Nordisk Råd i 2022. Næste år overtager Norge præsidentskabet.

Nordisk Råd blev grundlagt i 1952 og er det parlamentariske organ for det officielle nordiske samarbejde. Rådet har 87 medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland.

 

Kontakt:

Niina Aagaard

niiaag@norden.org +45 60 39 06 00

Riikka Hietajärvi

press@tpk.fi +358 50 304 7997