Nils Henrik Asheim fik Nordisk Råds musikpris 2018

30.10.18 | Nyhed
Vinneren av Nordisk Råds Musikkpris 2018

Vinder af Nordisk Råds musikpris 2018: Nils Henrik Asheim.

Photographer
johannes Jansson
Nordisk Råds musikpris 2018 er tildelt Nils Henrik Asheim fra Norge for værket Muohta – et musikstykke, som er højaktuelt og samtidig bevidst om sin historie.

Nils Henrik Asheim modtog prisen af den svenske sangerinde og komponist, Sofia Jernberg, ved Nordisk Råds prisuddeling i Operaen i Oslo. Nordisk Råds musikpris skal vække opmærksomhed om skabelse og udøvelse af musik på højt kunstnerisk niveau. Hvert andet år går prisen til et ensemble, og hvert andet år (som i år) gives prisen til et værk af en nulevende komponist.

Juryens begrundelse

Nordisk Råds musikpris 2018 går til et musikstykke, som er særdeles nutidigt i sit udtryk og samtidig bevidst om sin historie. Vores allerførste instrument, den menneskelige stemme, står centralt i værket, idet musikken forsigtigt integrerer sproget i det lydlige univers. Lytteren inviteres ind i en anderledes oplevelse af tid, en slags serie af atmosfærer eller tilstande, ikke uden elementer af risici og uro. Musikstykket består af 18 dele, som hver især udforsker et samisk ord, som er relateret til sne, og som der henvises til i Inger Marie Gaup Eiras doktorafhandlingen ”Muohttaga jávohis giella – The Silent Language of Snow”. Nogle af ordene beskriver sne direkte, mens andre beskriver, hvordan sneen påvirker menneskers hverdag, for eksempel "ulahat", som betyder "en snedækket vintervej, som næsten ikke er synlig". Nils Henrik Asheims værk Muohta for kor og strygeorkester er en skildring af langsomme forandringer, som vi nærmest ikke kan se eller opfatte. Værket blev uropført i Oslo i 2017 samtidig med Joseph Haydns Årstiderne, og komponisten udtalte i forbindelse med dette arrangement, at konteksten inspirerede ham til at forsøge at træde ud af den forestilling om fremdrift og kontrol over naturen, som udspringer af Haydns tid, til fordel for den oprindelige oplevelse af at leve med naturen.

Asheim (født 1960) har igennem hele sin karriere kombineret sit arbejde som komponist, organist, arrangør og kurator med en bemærkelsesværdig evne til at inkludere andre genrer i kunstmusikken og nå ud til nye lyttere.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikpris og miljøpris. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.