Nordisk Ministerråd mødte anklagemyndighederne

22.01.15 | Nyhed
Nordenflaggan
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Det russiske justitsministerium besluttede den 20. januar at Nordisk Ministerråds kontor i Sankt Petersborg skal på listen over NGO'er som betragtes som udenlandske agenter i Rusland. De nordiske lande er utilfredse med denne beslutning. Beslutningen fremgik af en skrivelse fra de lokale anklagemyndigheder i Sankt Petersborg hvor ministerrådets aktiviteter blev klassificeret som politiske.

Nordisk Ministerråds kontor i Sankt Petersborg modtog den 12. januar et brev fra den lokale anklagemyndighed med et krav om at ministerrådets kontor i Sankt Petersborg med omgående virkning skal registreres som "udenlandsk agent” i Rusland. Den 20. januar besluttede det russiske justitsministerium at kontoret skal på listen over NGO'er som betragtes som udenlandske agenter i Rusland.

Ifølge russisk lov skal NGO'er som beskæftiger sig med politisk virksomhed, og som finansieres fra udlandet, registreres som udenlandske agenter. NMR's kontor i Rusland har haft status som NGO (non-governmental organization) siden etableringen i 1995.

– Nordisk Ministerråd er utilfreds med denne beslutning. Vi mener at både anklagemyndighedens krav og justitsministeriets beslutning mangler en begrundelse. Nordisk Ministerråds kontor har meddelt dette til anklagemyndigheden på et møde i dag, siger generalsekretær Dagfinn Høybråten.

– I de 20 år vores kontor har eksisteret i Sankt Petersborg har vores samarbejde med både lokale og centrale myndigheder været åbent og fortroligt. Vores aktiviteter har på alle måder været forenelige med vores aftale med Den Russiske Føderation og russisk lovgivning.

– Nordisk Ministerråd har i den senere tid været i dialog med det russiske udenrigsministerium i Moskva om muligheden for at ændre Sankt Petersborg-kontorets status på en måde som kan sikre kontorets aktiviteter fremover. Denne proces intensiveres nu med henblik på at nå en acceptabel løsning, siger Høybråten.

Nordisk Ministerråd undersøger i øjeblikket hvilke konsekvenser justitsministeriets beslutning kan få for ministerrådets aktiviteter i Nordvestrusland.

– Det er for tidligt at sige hvad konsekvenserne bliver, men også i denne situation vil kontoret følge den russiske lovgivning, understreger generalsekretær Høybråten.

Danmark, som i øjeblikket har formandskabet i Nordisk Ministerråd, har også kommenteret begivenhederne. Læs pressemeddelelsen her.