Nordiske COP26-hubs trækker fulde huse

08.11.21 | Nyhed
alt=""
Photographer
Matts Lindqvist / norden.org
En succes. Sådan kan man helt kort sammenfatte den første uge i den nordiske pavillon på COP26 i Glasgow. Fredag startede også programmet på den hub til klimakonferencen, som er åbnet i Helsingfors i Nordisk Kulturkontakts lokaler.

Publikum strømmede til både fredag og lørdag. Pavillonen i Glasgow helt fyldt, næsten 300 mennesker fulgte med via begivenheden i Helsingfors, og via de sociale medier nåede programmet ud til omkring 100.000 mennesker. 

Hvis du ikke har mulighed for at tage til Helsingfors eller Glasgow, kan du se streaming fra alle vores events via vores mediepartner, We Don't Have Time.

Dialog mellem aktører fra alle samfundsområder

Et af hovedpunkterne fra den første uge på den nordiske scene var lanceringen af den nordiske pensionsfond på 130 milliarder dollars. Det er en helt ny klimasatsning, som blev præsenteret af seks nordiske statsministre og Finlands præsident. Også nyheden om, at Grønland har tilsluttet sig Parisaftalen blev offentliggjort i den nordiske pavillon.

Lørdag bød på tre timers Climate Action talkshow med gæster i både Glasgow og Helsingfors med diskussioner om blandt andet de nordiske klimamålsætninger, forandringerne i mad- og levnedsmiddelsystemerne, de unges muligheder for at få indflydelse og kulturen som et værktøj i klimaarbejdet.

– Pavillonen har samlet mennesker fra hele verden og fungeret som et fantastisk eksempel på nordisk kunnen og nordiske projekter. Vi er meget stolte over, at vi har præsteret at skabe dialog mellem aktører på tværs af alle dele af samfundet. Politikere, myndigheder, civilsamfund, unge og ældre, siger Michael Funch, projektleder for den nordiske pavillon på COP26.

100 events i to pavilloner

I denne uge er der fokus på blandt andet energispørgsmål, nordisk-afrikansk klimasamarbejde og både regeringernes og parlamentarikernes rolle og ansvar for at give klima- og biodiversitet mere plads på den politiske dagsorden samt flere ressourcer på både nationalt og nordisk niveau. De nordiske landes chefforhandler rapporterer live hver dag ved frokosttid med nyt om, hvordan forhandlingerne skrider frem.

I løbet af de to uger afholdes der i alt 100 events i Glasgow og Helsingfors. Ved 20 af dem er de to pavilloner forbundet med hinanden.