Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Theresa May: - Vi vil ikke snu ryggen til Norden

30.10.18 | Nyhed
Theresa May taler i Plenum Stortinget, Nordisk Råds Session 2018

Theresa May taler i Plenum Stortinget, Nordisk Råds Session 2018

Fotograf
Sara Johannessen
Statsminister Theresa May var svært tydelig på at samarbeidet med Norden både skal fortsette og styrkes når Storbritannia forlater EU.

Storbritannias statsminister Theresa May besøkte Stortinget tirsdag 30. oktober i forbindelse med åpningen av Nordisk råds 70. sesjon – Nordens toppmøte.

Dette er første gang May har besøkt Norge som statsminister. Det var knyttet store forventninger til Mays syn på det nordiske samarbeidet i lys av Brexit og Storbritannias forhandlinger med EU om en bilateral avtale.

Samarbeidet skal styrkes

- Jeg kan forsikre om at det nære samarbeidet med Norden vil fortsette etter Brexit. Vi vil ikke snu ryggen til verden og vi vil ikke snu ryggen til Norden, sa May da hun holdt en egen tale for de nordiske parlamentarikerne og ministrene som var samlet i stortingssalen. Det har hun ennå ikke gjort for EU-parlamentet.

May skrøt av det langvarige og nære samarbeidet med Norden og de nordiske landene. Hun forsikret forsamlingen om at samarbeidet skal fortsette og at hun vil jobbe for å styrke forholdet etter at Storbritannia forlater EU.

Under sesjonsåpningen åpnet May for spørsmål fra rådsmedlemmene. Blant spørsmålsstillerne var Christian Juhl som representerer partigruppen Nordisk grønt venstre i Nordisk råd. Juhl spurte hvordan Storbritannia vil følge opp sine klimaforpliktelser i Parisavtalen og om landet vil følge USAs eller EUs eksempel.

Våre hjem er infiltrert av skandinavisk design. Noen av oss danser også innimellom til Abba 

Theresa May

Parisavtalen

- Vi har tatt et annet veivalg enn USA på miljø og klima. Vi skal fortsette å være en del av Parisavtalen, var Mays tydelige svar, hvorpå hun fortsatte:

- Jeg vil være en del av en regjering som har sørget for at vi forlater planeten vår i en bedre forfatning enn vi entret den. Vi må fortsette å lede vei på miljø og klima, sa May og understrekte sitt engasjement for at de nordiske landene og Storbritannia skal jobbe sammen for innovasjon og utvikling av teknologi på miljøområdet

Erkki Tuomioja i partigruppen Sosialdemokratene spurte May om hvorvidt det er aktuelt med en ny folkeavstemning om det blir umulig å komme frem til en avtale med EU.

- Det er et spørsmål jeg får jevnlig, men det britiske folk har gitt sin stemme og de stemte for å forlate EU, sa May.

May benyttet også anledningen til å skryte av nordisk design og påpekte at nordisk kultur setter sitt tydelig fotavtrykk også i Storbritannia.

- Våre hjem er infiltrert av skandinavisk design. Noen av oss danser også innimellom til Abba, sa den britiske statsministeren, selvironisk henspeilende på egne danseferdigheter som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier det siste året.

Det var Nordisk råds president i 2018, Michael Tetzschner, som inviterte Theresa May til å delta på sesjonen.

Nordisk råds delegasjon på Stortinget er vertskap for årets sesjon, der 87 parlamentarikere fra de nordiske land deltar samt gjester fra blant annet Den arktiske parlamentarikerkomité, Baltisk forsamling, Vestnordisk råd, EFTAs parlamentarikerkomité, Europarådets parlamentariske forsamling, Europaparlamentet og Benelux-parlamentet.