Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk.

Varför bryr sig inte vuxna om klimatförändringarna?

05.12.19 | Nyhed
Swedish actor Lena Endre
Fotograf
Frankie Fouganthin
Hur pratar skådespelerskan Lena Endre, snowboardåkaren Terje Håkonsen och H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda om klimatförändringarna med sina barn? Det får du veta lördagen den 7 december under de nordiska klimatveckorna på Norrsken House i Stockholm. Eventet är öppet för allmänheten och kan också följas online.

”Varför bryr sig inte vuxna om klimatförändringarna?”

Kommer barn runt om i världen fortsätta att ställa den frågan till sina föräldrar på 2020-talet? 

Troligen, om inte vuxna - föräldrar, förebilder och politiska ledare  - börjar agera som om vi menar allvar med att rädda planeten.

Samtalet mellan Lena Endre, Terje Håkonsen och Anna Gedda  är en del av programmet under Nordic Climate Actions weeks som pågår parallellt med klimatförhandlingarna i Madrid, COP25.

Ombytta roller i klimatkrisens spår

Med Greta Thunberg som förebild har barn börjat uppfostra sina föräldrar och kräva ansvar.

Håller rollerna på att förändras medan polerna smälter? Förändrar klimatförändringarna föräldraskapet?

Samtalet på Norrsken i Stockholm leds av den danska tv- och radioprogramledaren Sara Bro, och kretsar kring klimatkrisen och barns krav på sanning och konsekvens.

”Att inte ta forskarnas varningar angående klimatet på allvar tyder på att vuxenvärlden helt kollapsat; vi tänker bara på oss själva. Det är inte mindre än en skam för samhället att minderåriga känner att de måste ropa på hjälp - världen över, ” säger Lena Endre.

 

Eventet är öppet för allmänheten

7 december kl. 17.00-18.30 Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57 C Stockholm.

Ingen föranmälan krävs. 

Tanken med Nordic Climate Action Weeks är att skapa en "bakdörr" till klimatförhandlingarna och göra dem tillgängliga för en klimatengagerad allmänhet med fokus på unga. De flesta event är öppna för allmänheten, och varje dag etableras onlinekontakt med Madrid för en direktrapport från klimatförhandlingarna.

Mer om de medverkande:

Lena Endre (Sverige):

Lena Endre är en av Sveriges mest populära och framgångsrika skådespelerskor. I år fick hon det hedersamma uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen på nyårsafton 2019. Dessutom är hon Greenpeace-ambassadör som bland annat har lett en kampanj för att skydda Antarktis.

 

Terje Håkonsen (Norge)

Terje Håkonsen är professionell norsk snowboardåkare och entreprenör. Han anses vara en av de mest inflytelserika snowboardåkarna i sportens historia. Han har grundat både Funkisstiftelsen, som ska initiera och inspirera till snöaktiviteter för personer med fysiska funktionshinder, och Greener Events, en ledande organisation som underlättar och ger råd om miljömedvetenhet för alla typer av sport- och kulturevenemang.

 

Anna Gedda (Sverige):

Anna Gedda är hållbarhetschef på H&M. I flera år i rad har hennes namn varit med på listan över de mäktigaste kvinnorna i affärsvärlden i Sverige, så även i år. Hennes mål för H&M är att till 2030 endast använda hållbara eller återvunna material, att vara klimatpositiv genom hela värdekedjan före 2040 och att fortsätta arbetet med att skapa bättre arbetsvillkor för fabriksarbetare.

 

Värd: Sara Bro (Danmark)

Sara Bro är välkänd dansk tv- och radioprogramledare, författare och offentlig person som vill inspirera andra kvinnor till att inte skämmas för sina kroppar. I år var hon värd för ett evenemang på Ungdommens folkemøde, där politiker och den yngre generationen diskuterade en av vår tids största frågor: Hur löser vi klimatkrisen?

Kontakt