Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Skottlands parlament önskar tätare samarbete med Nordiska rådet

31.01.20 | Nyhed
Nordiska rådet besökte Skottlands parlament den 30 januari 2020.

Nordiska rådet besökte Skottlands parlament den 30 januari 2020.

Photographer
Arne Fogt Bergby

Nordiska rådet besökte Skottlands parlament den 30 januari. På bilden skotska parlamentsledamoten Emma Harper, skotska parlamentets talman Ken Macintosh, Nordiska rådets president Silja Dögg Gunnarsdóttir, presidiemedlemmen Hans Wallmark, vice presidenten Oddný Harðardóttir samt skotska parlamentsledamoten Beatrice Wishart.

En delegation från Nordiska rådets presidium har besökt Skottlands parlament. Under besöket träffade delegaterna parlamentets talman Ken Macintosh och flera andra parlamentsledamöter. Bägge parter betonade de nära historiska och kulturella banden mellan Norden och Skottland och vikten av ett fortsatt samarbete.

Besöket ägde rum den 30 januari, det vill säga dagen innan Storbritannien lämnade EU. Ett viktigt samtalsämne under besöket var därför av naturliga skäl Brexit och vad det innebär för Skottland och samarbetet med Norden och EU.

Både de skotska parlamentarikerna och Nordiska rådets representanter underströk betydelsen av ett fortsatt gott samarbete även efter Brexit.

- Historiskt sett har det alltid funnits nära band mellan de nordiska länderna och Skottland och övriga Storbritannien. Nordiska rådet kommer också i fortsättningen att göra allt för att det goda samarbetet ska fortsätta. Skottland ska veta att det alltid finns en vän i det Nordiska länderna trots Brexit, sade Nordiska rådets president Silja Dögg Gunnarsdóttir.

Nära partner också efter Brexit

Silja Dögg Gunnarsdóttir ledde Nordiska rådets delegation, som också bestod av vice president Oddný Harðardóttir och presidiemedlemmen Hans Wallmark.

Besöket hänger naturligt samman med Nordiska rådets internationella strategi, där det bland annat står att Storbritannien är en självklar partner för Norden även efter Brexit. Senare i år ska Nordiska rådet också träffa det brittiska parlamentet.

- Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är för våra länder att ha ett nära förhållande till de brittiska öarna. Vi hade förstås helst sett att Storbritannien hade stannat kvar i EU. Men nu får vi leva med den verklighet som råder och göra det bästa av det, sade Hans Wallmark.

Delar samma värderingar

Också de skotska värdarna underströk de nära banden mellan Skottland och Norden.

- Det var ett verkligt nöje att välkomna kollegor från Nordiska rådet till det skotska parlamentet. De historiska, kulturella och geografiska banden mellan oss är redan väsentliga, och med en agenda som handlar om allt från biodiversitet till falska nyheter står det klart att vi också ägnar oss åt många gemensamma frågor. Jag är mycket hoppfull om att vår vänskap kommer att fortsätta att utvecklas och blomstra, sade det skotska parlamentets talman Ken Macintosh.