Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Statsministrarna svarar Trump

02.06.17 | Nyhed
Launch of Nordic Solutions to Global Challenges
Photographer
Silje Katrine Robinson/norden.org
De fem nordiska regeringarna är beredda att ta ledarskap i förverkligandet av Parisavtalet. ”Vi står fast vid vårt löfte till framtida generationer ” lyder statsministrarnas gemensamma budskap efter beskedet att USA lämnar det globala klimatavtalet.

På torsdagen uppmanade de fem nordiska statsministrarna i ett gemensamt brev USA:s  president  Donald Trump att ”fatta rätt beslut” och stanna kvar i Parisavtalet.

Senare samma kväll gav Donald Trump beskedet att han önskar lämna eller omförhandla avtalet, som bland annat innehåller målet att den globala temperaturhöjningen inte får överstiga två grader celsius.

Starka reaktioner

Reaktionerna blev starka och många av de 193 länder som undertecknat avtalet uttryckte sin sorg och besvikelse över USA:s vägval.

Under fredagen bekräftade de nordiska ledarna tillsammans med många andra världsledare sitt starka stöd för Parisavtalet.

Redan i början av maj antog de nordiska miljöministrarna i Oslo en ny gemensam klimatdeklaration som uttrycker sitt starka stöd för klimatvetenskapen och faktabaserad lagstiftning. Miljöministrarna slog fast att den ambitiösa nordiska klimatagendan och det nordiska ledarskapet är orubbligt.

Gemensamt globalt initiativ

Och i tisdags, den 30 maj, lanserade de nordiska statsministrarna i Bergen ett globalt initiativ, Nordic Solutions to Global Challenges, där klimatarbetet är en bärande del.  

Vd lanseringen sa Katherine Richardson, utnämnd expert i FN:s vetenskapliga uppföljningsgrupp för Agenda 2030, att omställning till förnybar energi redan börjat leva sitt eget liv och inte går att stoppa.

- Ärligt talat tror jag inte att Donald Trump hotar den pågående omställningen till förnybar energi, sa Katherine Richardson.

Genom initiativet vill de nordiska statsministrarna bidra med nordiska klimat- och energilösningar för att påskynda förverkligandet av Parisavtalet och FN:s Agenda 2030.

"Grön energi stärker ekonomin"

 - Initiativet är viktigt eftersom det ger Norden en unik chans att föra ut sina förnybara energilösningen på marknaden. Jag anser att vi alla ska agera som planerat, säger Katherine Richardson.

En av grundtankarna är att använda Norden som exempel på att hållbar utveckling inte står i strid med ekonomisk tillväxt.

- Alla de nordiska länderna har en vision och konkreta planer om att bli fossilfria. Övergången till grön energi kommer att stärka ekonomierna, och vår gemensamma elmarknad kommer att hjälpa oss nå målen. Vi måste driva på den gröna omställningen ännu hårdare – det finns ingen tid att förlora, kommenterar Juha Sipilä, Statsminister i Finland.