Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Frøhvelvet på Svalbard hylles av superstjerne

18.02.18 | Nyhed
Mandag denne uken besøkte One Tree Hill-stjernen Sophia Bush Svalbard og som ofte omtales som verdens viktigste rom, nemlig Frøhvelvet.

I tillegg til å være skuespiller med roller i serie som One Tree Hill og Chicago P.D. har Bush vist seg som en ivrig miljøforkjemper. Samme dag som hun besøkte Frøhvelvet la hun ut et bilde på instragram der hun skriver:


”– Svalbard. 78 grader nord. Faktisk en av de nordligste bebodde byene på planeten. Vi var 45 stykker som ankom på et oppdrag vi visste var viktig. Men vi visste ikke hva vi kunne forvente. Som plottet til en James Bond-film”.

Bush besøkte Frøhvelvet som en gjest av organisasjonen Crop Trust som bidrar til finansieringen av Frøhvelvet. Den nordiske institusjonen Nordic Genressource Center (NordGen) har ansvaret for driften av Frøhvelvet.

I år fyller Frøhvelvet 10 år. Om en drøy uke skal jubileet markeres blant annet med besøk av Norges landbruks- og matminister Jon Georg Dale og generalsekretær i Nordisk ministerråd Dagfinn Høybråten.

Maten, og med det menneskets fremtid, lever og puster av det som finnes bak disse iskrystalldekkede dørene.

Klimaforandringer fører ikke bare til ekstreme værforhold og smeltende polaris. De gjør det også viktigere enn noensinne å bevare det mangfoldet av frøsorter som behøves for å dyrke mat til en økende befolkning
I løpet av de 10 år som har gått siden Frøhvelvet på Svalbard åpnet har nærmere 1 million frøprøver blitt lagt inn i hvelvets store fryselager. Initiativet har allerede båret frukter. Akkurat nå arbeider det internasjonale forskningsinstituttet ICARDA med å gjenskape sin tidligere genbank i Aleppo på andre sikrere steder, ved hjelp av frø som har vært sikkerhetslagret på Svalbard. Uten Frøhvelvet hadde dette ikke vært mulig.

Nettopp dette opptar Sophia Bush som også skrev på sin instagramprofil:
– I tilfelle en katastrofe. Forørkning. Krig. Maten, og med det menneskets fremtid, lever og puster av det som finnes bak disse iskrystalldekkede dørene.