Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Rasmus Emborg är ny president för Ungdomens Nordiska Råd

01.11.21 | Nyhed
Rasmus Emborg Ungdomens Nordiska Råd UNR President 2021-2022
Photographer
Hans Peter Mønsted/ Norden.org
Rasmus Emborg från Danmark är ny president för Ungdomens Nordiska Råd (UNR). Han valdes vid UNR:s jubileumssession i Köpenhamn på söndagen.

För Rasmus Emborg är klimatet den viktigaste frågan, han vill se åtgärder nu, inte senare.

 

- Det område som jag tycker är viktigast och som jag vill sätta fokus på är först och främst klimatet. Vi behöver agera nu och inte i morgon. Vi kan lära av varandra i Norden eftersom vi här har har massor av exempel på best practice. Vi i Norden måste samarbeta mycket om vi som region ska kunna bli världsledande inom den gröna omställningen, säger Rasmus Embrog.

 

Rasmus Emborg, 24 år, är medlem i Socialdemokraterna i Danmark och representerar Nordiska Socialdemokratiska Ungdomsförbundet i UNR. Han har en bachelor i statsvetenskap och har erfarenhet av nordiskt samarbete och organisationsledning som konsult för Socialdemokraterna i Danmark.

Försvara Nordisk demokrati

Rasmus Emborg lyfter också två andra prioriteringar som är viktiga för honom.

- Jag tycker att vi i Norden i ännu högre grad ska försvara våra gemensamma värderingar såsom jämställdhet, frihet och demokrati. Det betyder också att vi måste ta ställning till när auktoritära länder inskränker de här rättigheterna. Och sist men inte minst ska vi värna om vårt gemensamma kulturarv och vår gemensamma historia.

 

Rasmus Emborg är vald för perioden 2021-2022. Mandatperioden sträcker sig fram till Nordiska rådets session 2022.

Klimatkrisen, sexuella minoriteter, utbildning prioriteras

UNR behandlade under helgen 38 resolutioner varav 31 godkändes. De godkända resolutionerna fokuserar särskilt på hållbar energiförbrukning, nordiskt utbildningssamarbete samt nordisk social hållbarhet, där ökad kunskap om nordiska ursprungsbefolkningar samt sexuella minoriteter prioriteras.

 

Resolutionerna kommer att föras vidare till Nordiska rådets session som i år hålls den 1-4 november i Köpenhamn. 

Kontakt:

Rasmus Emborg

rasmusemborg@gmail.com

+45 6162 5557