Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Norden-föreningarnas generalsekreterare Henrik Wilén har avlidit

10.03.23 | Nyhed
Henrik Wilen.
Fotograf
Jacob Mellåker / Föreningarna Nordens Förbund
Generalsekreteraren för Föreningarna Nordens Förbund, Henrik Wilén, har avlidit. Wilén hade en lång karriär i det nordiska samarbetet bakom sig.

Henrik Wilén var en sann nordist, som rörde sig naturligt i alla nordiska länder. Under sina år i det nordiska fick han ett mycket stort nätverk och han var en uppskattad och ofta sedd gäst i nordiska sammanhang.

Hans kunskap i nordiska frågor var obestridlig. Han såg potentialen i det nordiska samarbetet, men hans breda kunskaper gav honom också en analytisk förmåga och han drog sig inte för att lyfta fram områden där det fanns rum för förbättringar i det nordiska. Det kom inte minst fram i de bloggar och debattartiklar som han skrev under åren.

Henrik Wilén var generalsekreterare för Föreningarna Nordens Förbund FNF i Köpenhamn sedan 2015. Före det var han generalsekreterare för Pohjola-Norden i Finland och direktör för Nordens institut i Finland, Nifin. Han har dessutom arbetat som kulturråd vid Finlands ambassad i både Oslo och Stockholm. På 1980 och 1990-talet jobbade Henrik Wilén som journalist på Hufvudstadsbladet.

Till utbildningen var han politices magister vid Åbo Akademi.

Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann säger att Henrik Wilén är djupt saknad.

- Det var ett oerhört ledsamt besked jag mottog i går kväll att Henrik Wilén har gått bort. Henrik var en varm vän av det nordiska och han lämnar ett stort tomrum efter sig i det nordiska samarbetet. Mina tankar är hos hans familj, som har drabbats av denna stora sorg.

Kollegor och vänner minns Henrik Wilén som en mycket sympatisk människa med ett stort hjärta, en allmänbildad, påläst och kunnig person. För många var han också känd för sitt stora intresse för idrott, där särskilt fotboll och handboll låg honom nära om hjärtat.

Henrik Wilén avled den 9 mars efter en tids sjukdom. Han blev 63 år. Han sörjs närmast av hustru och två vuxna barn.